СПЕЦПРОКУРАТУРАТА И ДАНС С МАЩАБНА АКЦИЯ В ЦЯЛАТА СТРАНА

Действията са срещу измами с евросредства на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас

1
1932

Специализираната прокуратура, съвместно с МВР и ДАНС провеждат акция по разследване на измами със средства от европейски фондове.

Разследването се извършва на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас по чл. 248а, ал 2 и ал.5 от Наказателния кодекс – измами със средства от европейските фондове, съобщиха от Специализираната прокуратура.

В прессъобщението на прокуратурата не се посочва дали тези действия са следствие от проверките на къщите за гости.

Според „24 часа“ обаче става дума за разследване на измами с еврофондове от хора, от обкръжението на бизнесмена Миню Стайков, срещу когото се водят 2 разследвания. По първото той е обвинен за престъпна група за производство на цигари. По време на първото разследване стана ясно, че прокуратурата е открила злоупотреби с европари по програмата „Млад фермер“. Установено беше, че 9 младежи са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 млн. евр. Според прокуратурата това са деца на служители на Миню Стайков във фирмата „СИС Индустрийс“.

В последните десетина дни гръмна скандал за неправомерно използване на европейски фондове за къщи за гости, изграждани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в предходния програмен период 2007 – 2013 г. Оказа се, че много от обектите не се ползват по предназначение, заради което започнаха проверки от МЗХГ и прокуратурата.

Преди няколко дни министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви, че след проверени над 110 къщи за гости (близо 18 процента от къщите за гости) са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи.

Предишна статияРОДОЛЮБЦИ В ДЕЙСТВИЕ
Следваща статияЗАЩО ПРАЗНУВАМЕ РОЖДЕНИТЕ СИ ДНИ?
Михаил Филипов е журналист с дълга кариера в печатни и елекронни медии. Завършил е факултета по журналистика в СУ "Климент Охридски". Има специализации по PR и масови комуникации в редица престижни международни организации, като Националният Демократичен институт към конгреса на САЩ. Бил е кореспондент и раследващ журналист за редица национални медии. От 2015 г. работи като репортер на свободна практика и консултант по въпросите на електронните медии и масовите комуникации.

1 КОМЕНТАР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here