МАРМОТЪТ ФИЛ ПРЕДСКАЗА, ЧЕ ПРОЛЕТТА ЩЕ НАСТЪПИ РАНО

0
2498

Денят на мармота е популярна традиция, която се празнува в Канада и Съединените щати на 2-ри февруари. Поверието произтича от Пенсилвания и е на основата на холандско суеверие, което гласи, че ако мармота излезе от дупката си на този ден види сянката си поради ясно време, той ще се оттегли в бърлогата си и зимата ще продължи още шест седмици, а ако не види сянката си поради облачността, пролетта ще пристигне рано.

На днешната церемония мармотът Фил излезе от дупката си в Пънксътоуни, Пенсилания, и не видя сянката си. Горе-долу същото се случи 483 км по на изток, където дресьорите на мармота Чък на Стейтън айлънд потвърдиха тази прогноза. Това показва, че пролетта ще настъпи рано.

Като се има предвид студеното време в момента в САЩ, е трудно да се повярва, че това ще се случи.

Според други легенди пък събитието е свързано с германска легенда, която гласи, че ако на 2 февруари косматата животинка види сянката си, зимата ще продължи. Ако това не се случи, пролетта ще настъпи рано.  Митът за животното, което предсказва настъпването на пролетта със сянката си, идва в САЩ с първите германски заселници, които в родината си гадаели по поведението на таралежите. Пристигайки в Америка те решават да се доверят на представител на местната фауна – мармота.

Въпреки, че традицията става много популярна през годините, към днешна дата не се открива научна връзка между призрака и пристигане на пролетното време!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here