МАРКОВО СИ ТИ! Анкета на деня: Кой е най-належащият проблем в Марково?

Марково е едно от хилядите малки безименни огнища, пазещи българщината и съдържащи знаци от хилядолетната история на нашите земи.

0
971
Снимки: фейсбук, google.

Село Марково е разположено на 5 километра южно от град Пловдив в северното подножие на рида Чернатица, в така наречената „Родопска яка“.

Една от основните култури, отглеждана в землището на селото, са лозята, като тук се намира най-големият масив на мавруд в България. В годините на социализма селото е първенец по овощарство. Местните хора не се щадят – засаждат улиците с череши. Затова днес, когато се разхождате из населеното място, спокойно може да си късате от клоните и ядете на воля – черешите са общи, макар стопаните, пред чийто двор са пораснали, да се грижат за тях.

Над селото се намират уникални каптажи още от римско време, от които се е водоснобдявал древният Тримонциум. Данни за селото има още от преди Освобождението. В един турски регистър от 1576 г., селото съществува под името Маркува.

Чудната Родопа планина, зелените поляни, духовните и историческите свидетелства създават неповторими условия за туризъм. А има и още – тракийски могили , римски пътища, останки от базилика. Край Марково са открити оброчна плоча на богинята Кибела, както и малка бронзова статуетка на бог Хермес, съхранявани днес в Археологическия музей в Пловдив.

Много заможни граждани купуват имоти в селото като това дава възможност за оформянето му като летовище. След 9 септември 1944 г. строежите на вили продължават, като в селото се оформят две вилни зони – едната по-голяма, югоизточно, а другата по-малка – западно от него.

Често наричат село Марково пловдивския Бевърли хилс, заради луксозните къщи и имения, построени в последните години.

В селото има основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“, чиято сграда е построена през 1921 година, а първото училище в селото датира от 1870 година. Читалището в селото носи името „Алеко Константинов“ и е основано през 1901 година.

Непосредствено над Марково започва парк „Родопи“, в който се намират курортите „Здравец“, „Студенец“ и „Бяла черква“. В дефилето на потока, на километър от селото, се намира местността „Манчевото“.

Над селото се намира връх Калоян. Нарича се така заради преданието, че при един от походите си, Цар Калоян е разпънал своята шатра в подножието му. През изминалата година бе монтирано огромно знаме на връх Калоян, от който се разкрива гледка към селото и равнината.

Населението на селото се увеличава постоянно. Към момента по настоящ адрес живеят над 3400 души, което е увеличение с около 1000 човека за последните 4 години.

Църквата в селото се нарича „Света Троица“ и е построена през 1865 година, а в землището на селото има няколко параклиса.

Ние от “Родопи-инфо“ решихме да направим кратка анкета, в която вие, жителите на Марково, да оцените свършеното за последните години във вашето населеното място.
Идеята ни е вие да влезете в ролята си на работодатели на управниците и заедно да определите най-големите им успехи и неуспехи.

И тъй като мислим, че жителите трябва да участват в решаването как ще изглежда и ще се развива тяхното населено място, ви приканваме да посочите и най-големите проблеми, които трябва да бъдат решени на местно ниво.

www.dopitvane.bg/selo-markovo/

Споделете тази анкета с ваши близки, приятели и познати, за да може повече хора да се включат в нея.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here