„Македонецът“ Дедо Боре от Крумово се смята за потомък на Александър Македонски

0
267

Мъжът, който обяви пред македонската телевизия Сител, че македонците около Пловдив са поробени от българите, и, че през пролетта ще открие Македонски клуб в дома си в село Крумово, се оказа, че е спестил фамилията си. Пред македонската медия той се представи като Борислав Божинов, но всъщност е Борислав Иванов.

Македонистът от село Крумово отбягва българските медии, но преди дни проговоравя пред Plovdiv-press. Оказва се благ човек, който всяка сутрин се моли за благополучието на България и Македония. Няма териториални претенции към Пловдив и околностите, но е категоричен, че е потиснат и жертва на геноцид.

68-годишният Борислав  Иванов е увеличил броя на знамената със звездата на Вергина пред къщата си. Според съседи преди месец не е имало нито едно знаме, преди  3 дни е поставил първото, а сега флаговете са вече три на брой. В автомобила му паркиран пред къщата има агитационни македонистки материали и е залепен стикер на Съюза на българските командоси.

Мечтата му е „Филип Втори да се врати, да ослободи македонците и да възроди империята“. Като начало смята, че паметникът на Филип Втори е добре да се върне пред Джумаята, за да показва, от дека иде „македонската нация, поробена от бугарите татари“.

Борислав Иванов се смята за потомък на Александър Македонски. Убеден е, че в Южна България няма българи, а само тракийци и македонци, а в Северна  – били татари и гагаузи!


Борислав Иванов живее сам, разведен е. Отбягва медиите.

Местните не са изнедани от намерението на Борислав Иванов да открие в дома си македонски клуб, за да събуди македонската национално чувство у подтиснатите.

Мъжът не е сам в македонизма си. Подкрепя го племенничката му, която баче забранява да я снимат. Но пък се оказва, че двете дъщери на Борислав, които живеят в Пловдив и Плевен, не споделят етническото чувство на баща си и се смятат за българки. Навремето отказали категорично да ги изпрати в Скопие да учат за медицина, защото го заподозрели, че ще им вземат българските документи и ще ги накарат насила да се пишат „македонки“.

Борислав твърди, че е жертва на репресии заради македонизма си. През 80-те години бил арестуван и интерниран заради връзки с ОМО. Твърди, че в семейството му всички били македонци по националност: „На гроба на мама и тате съм сложил звездата от Кутлеш, звездата на Вергина.“, уточнява Борислав.

68-годишният мъж е непреклонен, че около и във  Пловдив има хиляди македонци, които са под български хомот: „Страхуват се да си кажат какви са!“, убеден е Борислав.

Дедо Боре наскоро е варил ракия, но е категоричен, че в новия клуб ще се консумира само чай!

 

/plovdiv-press.bg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here