Майката на убития Димитър от Цалапица: Искаме присъди за уволнените полицейски директори

0
694

Полицията не е реагирала правилно след подаването на сигнала за изчезване на 24-
годишния Димитър Малинов от Цалапица и това е повод за уволнението на няколко
полицейски началници. Това каза в ефира на bTV главният секретар на МВР Живко
Коцев.
Дисциплинарно бяха уволнени бившият директор на областната дирекция на МВРПловдив – Васил Костадинов, както и началникът на Районното управление в
Стамболийски – Ангел Керпиев.

Тази сутрин в ефира на bTV Васил Костадинов влезе в спор с главния секретар на МВР.

„Допуснато е да се стигне до извършване на убийство. Не е реагирано правилно, след
като сигналът е подаден за изчезването на Димитър, за да се стигне до летален изход.
Правим всичко възможно да открием убиеца“, заяви Живко Коцев.

Категорично не отговаря на истината твърдението, включително и на главния секретар на МВР, че моята заповед за уволнение е във връзка със случая в Цалапица. Заповедта за дисциплинарно производство е във връзка с вменена ми злоупотреба с власт във връзка с утвърждаване на един протокол за изплащане на допълнителни средства за разположение – забележете, по 35 стотинки на час. И този протокол касае месец юни – един месец преди убийството“, каза от своя страна Васил Костадинов.

„Има причинно-следствена връзка с казуса с разследването на убийството на Димитър.
Няма да обяснявам тук какво е съдържанието на дисциплинарната проверка“, заяви Коцев и не пожела да коментира повече думите на Костадинов.

Майката на жестоко убития Димитър Малинов настоява уволнените полицейски директори да бъдат подведени под наказателна отговорност. В четвъртък вътрешният министър освободи директора на полицията в Пловдив и началника на районното управление в Стамболийски. Това са старши комисар Васил Костадинов и главен инспектор Ангел Керпиев. Проверка установи допуснати съществени пропуски и нарушения, довели до това установеният като извършител на  убийството – Рангел Бизюрев, да напусне страната. Друг мотив за уволнението им е тежко нарушение на служебната дисциплина и деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на служители в МВР.

„Разследването е забавено от самото начало. До тук ли ще спре всичко – с три уволнения? Ако началник на едно РПУ не знае какво се случва там, това говори лошо, но ако знае и не прави нищо, говори още по-лошо. Трябваше да извикат първо Рангел Бизюрев на разпит. Той лети за Германия на 24 юли сутринта. Бил е на море, прибрал се е, събрал си е багажа и си е заминал. След като на 22 юли сме подали сигнал, че е искал да бие сина ми на 19 юли”, заяви майката на убития младеж. По думите й протестите в града ще продължат.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here