МАГИЧЕСКАТА БИЛКА ЖЪЛТ КАНТАРИОН

0
4608

Жълтият кантарион – магично растение, която по естествен път влива жизненост и здраве в обремененото от грижи и болести човешко тяло. Тази билка се възприема за най-ефикасният антидепресант от природната аптека, пише д-р Йорг Цитлау в книгата си „Магическата билка Жълт кантарион“

Скоро горските поляни ще се обсипят в цветовете на жълтия кантарион. Народното наименование на билката е „Христова кръв“ или „Христова чудотворка”. В много западни страни се нарича „билката на свети Йоан“, защото започва да цъфти обикновено около 24 юни, денят на Св. Йоан.

Хубаво е да знаете, че за лечение се използва надземната част, като се берат клонките с пъпки и разцъфнали листа.
Доказано е, че лечебните вещества в жълтия кантарион са максимално концентрирани в началото на цъфтежа. Стъблото се реже на около 5 см. от земята.

Събраният кантарион предвиден за сушене, се дипли на малки китки, които се окачват в сенчесто, проветриво помещение, обърнати с цвета надолу. Температурата трябва да е под 30 градуса. Цветчетата се пазят от светлина, за да не получат изменения в състава на веществата им. След около 1 седмица цветчетата и листата са годни за по нататъшна обработка.

Редица научни изследвания доказват, че жълтият кантарион действа точно толкова добре, колкото и синтетичните психо-фармацевтични препарати, без обаче да има техните странични ефекти. Най-общо жълтият кантарион има противовъзпалително, успокояващо, кръвосъсирващо, противомикробно, леко разхлабително действие. Основната съставка на жълтия кантарион е хиперицин, който се съдържа най-концентрирано по време на цъфтежа на билката.

Хиперицинът има успокояващо действие и благодарение на него билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения. Редовната му консумация, подобрява общия тонус и настроението, подходящ е за хора с напрегнато ежедневие.

В зависимост от вида заболяване, жълтият кантарион може да се приема вътрешно като чай, прах или тинктура, или външно под формата на маслен извлек.

Неутрализира действието на диуретиците и лекарства, поради силното си антиотровно действие.

Чай от жълт кантарион помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария.

Важно е да знаете, че жълтият кантарион повишава чувствителността на кожата към светлина. Консумиран в по-високи дози, той може да предизвика у някои чувствителни хора нарушения в пигментацията на кожата.

Когато приемате жълт кантарион трябва да избягвате интензивното слънчево облъчване или да употребявате козметични кремове, които имат висок слънцезащитен фактор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here