ЛОША ВЕСТ: БНБ С ПРОГНОЗА ЗА ПОСКЪПВАНЕ НА ХРАНИТЕ И ГОРИВАТА

0
1716

Българската народна банка /БНБ/ прогнозира поскъпване на храните и горивата, в анализ за икономическата ситуация в страната до края на годината. 

В анализа си БНБ очаква 2,6% инфлация в края на 2019 г. заради международните цени на петрола и на храните в евро, съобщава Нова ТВ.

Данните показват още, че заради по-слабата очаквана реколта хлябът също ще поскъпне.

Според хлебопроизводителите обаче, повишените цени няма да са заради реколтата, а заради цената на тока и предстоящото плащане на ТОЛ таксите.

Тези фактори са довели до ръст на крайните потребителски цени на преработените храни през юни с 4% на годишна база, посочват анализаторите от БНБ. Най-много – с 10,7 на сто е поскъпването за година при групата „хляб и зърнени храни“, следвана от „мляко, млечни продукти и яйца“.

Според БНБ има риск инфлацията у нас да се окаже още по-висока, ако международната цена на петрола се вдигне над прогнозираното. Това ще оскъпи както енергийните продукти у нас, така и стоките и услугите с административно определяни цени, като ток, вода и парно.

Другите заплахи са, ако разходите за труд у нас се вдигнат повече от очакваното и това се прехвърли върху крайните цени на някои услуги, както и увеличаването на потреблението на домакинствата, предупреждава анализът.

БНБ залага още темпът на нарастване на икономиката на България през 2019 г. да възлезе на 3,7%, отбелязвайки ускорение спрямо 2018 г., когато увеличението бе 3,1 на сто. В анализа си за първото тримесечие БНБ очакваше ръстът да се запази в рамките на миналогодишния. За това ще спомогнат по-голямата заетост, повишените трудови доходи, ниските лихви по кредитите, които ще подкрепят частното потребление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here