Сахарският прах достигна и Лилково. Ето кога ще се махне

0
195
Лилково със сахарски прах. Снимка: Костадин Вълчев

Интензивният сахарски пренос към различни части от Европа, включително и България, продължава и през днешния ден, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

У нас, с преминаването на студения фронт, северозападният вятър постепенно ще разчисти сахарския прах – част от него ще бъде отнесен на изток, друга част ще се утаи на земната повърхност (сухо отлагане), а там, където има валеж, той ще бъде оцветен (мокро отлагане), посочват от НИМХ.

Качеството на въздуха ще се подобри окончателно около 4-5 април, твърдят синоптиците.

Необичайно високи са температурите и днес, което е стрес за човешкия организъм, заедно с това южния полъх донесе сахарския прах, който увеличи замърсения въздух. Многото ремонтни дейности също са източник на фини прахови частици, особено когато се засили вятърът. Това може да доведе до кашлица, кихане, до дразнене на очите, но това за защитни механизми на нашия организъм. Искам да дам съвет, особено към младите хора, които карат велосипеди или обичат да тичат сутрин – да ограничат тези движения в този период. Хронично болните пациенти е добре да ограничат продължителното си престояване навън“, каза пулмологът д-р София Ангелова.

Тя обясни, че сега започва и сезонът на алергиите, затова е е добре хора с бронхиална астма да не забравят своите медикаменти в този период на годината.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here