Лекар: Не есенната, а пролетната смяна на часовниците е проблемна за хората

0
175

„Смяната на часовника оказва влияние върху циркадния ни ритъм, биологичния ни ритъм, пречи на съня ни, като това оказва по-неблагоприятно влияние върху хората с хронични заболявания, разказа в „Нощен Хоризонт“ по БНР д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня, европейски сомнолог.

„За да имаме добър сън, трябва да спазваме режим на съня. Не есенната, а пролетната смяна на часовниците е проблемна за хората и от медицинска гледна точка не би трябвало да пипаме часовника, защото това ни разстройва и стресира организма.“

Нарколепсията е неврологично рядко заболяване на съня, то е свързано с прекомерна дневна сънливост и с внезапни заспивания през деня, които наричаме сънни атаки.

В България от няколко години се диагностицират малко по-прецизно пациентите с това заболяване, за което има лечение, но нужните лекарства не се внасят у нас, а те са много скъпи.

В момента тези хора се лекуват с режим на съня, с малки планирани подремвания през деня, но пък тези хора не са работоспособни като останалите и за разлика от тях, хората с нарколепсия будуват по-често през нощта.

Прилагат им се поведенчески реакции, за да успеят да се адаптират и да се справят години наред така, а ако имахме медикаментите бихме могли да поддържаме този тонус, без да се налага да се извеждат социално тези хора от обществото, поясни още д-р Чипев.

По думите му за жалост заболяването не е добре разпознаваемо дори сред невролозите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here