ЛЕЧЕНИЕ С ПРОПОЛИС

Съвети на д-р Неумивакин.

0
1046

Прополисът като антиоксидант не само увеличава продължителността на живота, но и инхибира патологичните процеси, които допринасят за стареенето на органи и тъкани на тялото

Редовната употреба на прополис и продукти, приготвени на основата на прополис, със сигурност ще допринесе за увеличаване на защитните сили и подмладяване на организма, тоест за увеличаване на активния творчески живот. Всичко това е подробно обяснено в книгата „Прополис – митове и факти“ на известният руски професор Иван Павлович Неумивакин.

В нея професорът обширно обяснява как подобно на други биологично активни пчелни продукти, прополисът може не само да лекува, но и да поддържа организма в здравословно състояние. И всичко това се дължи на уникалните му биологични свойства, които са много разнообразни и поради активното действие на всички съставни вещества.

Лечение с прополис: лечебни свойства и приложение

Благодарение на сложния си химичен състав, прополисът има толкова широк спектър от ценни биологични свойства, по-специално толкова важни, като стимулирането на имунобиологичните процеси (прополисът повишава съдържанието на имуноглобулини А и Е, повишава фагоцитната активност на левкоцитите). Прополисът убива различни коки, патогени на туберкулозата, има пагубно влияние върху патогени на салмонелоза, коремен тиф, както и протозои.

През последните две десетилетия на 20 век интересът към „пчелното лепило“ като терапевтично средство се увеличи значително. И това се дължи на първо място на факта, че съвременните изследователи са установили доста универсален ефект на прополиса:

– бактериостатичен (забавя растежа на редица бактерии);
– бактерициден (убива някои бактерии);
– фунгициден (вреден за 11 вида повърхностни гъбички и патогени на кожата на краката);
– анестетик (анестезира 5.2 пъти по-силно от 2% новокаин);

Прополисът е противовъзпалително, насърчаващо епителизирането на раните, повлияващо положително специфичните и неспецифични защитни сили на организма средство.

В същото време, професор Неумивакин ни напомня да не забравяме, че прополисът е вещество, създадено от природата. При цялото богатство на свойства, които са интересни за медицината, той не оказва такова разрушително въздействие върху организма като синтетичните лекарства.

Изследователите са открили, че прополисът има антикариени, противотуморни (прополисът потиска растежа на раковите клетки чрез намаляване на съдовия спазъм, противовъзпалителни и бактерицидни ефекти), антирадиационни, геронтологични свойства.

В случай на рани, изгаряния и други кожни наранявания прополисът помага за лечение на локалното гноене.

Той стимулира регенерацията на тъканите, увеличавайки растежа на фибробластите, което води до омекотяване на развитието на белези след изгаряния и бързо зарастване на фрактури. Премахването на превръзки с прополис и прополисови мехлеми изобщо не е болезнено, тъй като те не залепват върху раните.

В стък­лен бур­кан (200-250 мл) се на­ли­ва 100 мл. ра­фи­ни­ра­но слън­чог­ле­до­во олио или зех­тин. За да стане по-гъсто може да се ползва и ва­зе­ли­но-ла­но­ли­но­ва смес 9:1). След това се до­ба­вя 20 грама ситно на­ря­зан про­по­лис, пок­ри­ва се с ка­пак и се пос­та­вя на вод­на ба­ня. Готовата смес се маже върху рани. Същата рецепта може да се ползва и при болки в ставите.

Прополисът има антисептично, тоест антимикробно и антивирусно действие

В допълнение, той притежава удължаващо действие и неутрализира някои бактериални отрови.

В редица изследвания се отбелязват и антиалергичните свойства на прополисовите препарати.

Микроелементите желязо, мед, манган, кобалт и др., които са част от прополиса, са полезни за хематопоезата.

Установено е, че прополисът стимулира трофичните функции, както и функционирането на цялата имунна система, благодарение на допълнителното производство, в частност на правилдин, което засилва фагоцитозата. В допълнение – и това е много важно, прополисът поддържа специфичен имунитет, повишавайки нивото на гама глобулини.

Прополисът също така участва в регулацията на ендокринната система, по-специално е установен ефектът му върху надбъбречната кора и хипофизата, което допринася за освобождаването на собствените й хормони.

При заболявания на ендокринната система професор Неумивакин препоръчва да се ползва спиртен извлек на прополис. Може да се закупи от всяка аптека или от местен производител на мед.

Прополисът има противоязвени свойства

Освен това нормализира секреторната функция на стомаха, съкращава лечението на болестта. Малките концентрации на прополис засилват двигателните и секреторните функции на стомаха. Големите, напротив, отслабват ги. В допълнение, прополисът регулира дейността на стомашно-чревния тракт като цяло, като повишава секрецията на жлъчката, заздравява язви на стомашно-чревния тракт, понижава холестерола и има положителен ефект върху чревната подвижност.

За ле­че­ние на яз­ва на сто­ма­ха и на два­на­де­се­топ­ръс­т­ни­ка 30 кап­ки от спир­т­ния из­в­лек на про­по­ли­са се раз­т­ва­рят в охла­де­на пре­ва­ре­на во­да. По­лу­ча­ва се емул­сия с цвят на мля­ко. Тя се пие 1 час пре­ди яде­не по схе­ма­та:
– пър­ви ден – на все­ки два ча­са през де­ня и ве­чер, а съ­що и 1 час след ве­че­ря;
– вто­ри ден – на все­ки три ча­са.
– тре­ти ден и по-на­та­тък – на все­ки 4 ча­са в про­дъл­же­ние на 20 дни.

Понижавайки холестерола, някои съставки на прополиса също така допринасят за предотвратяване на съдова атеросклероза, която играе значителна роля в профилактиката на сърдечни заболявания, инсулти и други сърдечно-съдови заболявания.

Без да оказва негативен ефект върху тялото, прополисът помага за неговото очистване

Той съдейства за инактивиране на отровите и извеждането им от тялото.

По принцип прополисът и неговите препарати (алкохолни и водни екстракти, мед с прополис, таблетки, мехлеми, свещички и др.) Имат следния терапевтичен ефект:

– спират кървенето;
– омекотяват;
– облекчават сърбежа;
– дезодорират;
– облекчават;
– действат анти-токсично;
– тонизират.

Освен това прополисът понижава кръвното налягане, стимулира метаболизма, регенерацията на тъканите (възстановяването), хематопоезата, понижава коагулативността на кръвта и способността й да образува тромби, подобрява храносмилателната функция, повишава издръжливостта и работоспособността на организма, подобрява състоянието на ендокринните жлези.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here