КУЛТУРНИЯТ КАЛЕНДАР НА ПЛОВДИВ- 2,4 МЛН. ЛЕВА

Предстои да се гласува на общинска сесия.

0
444

Максимум 50 000 лева за частни проекти, няколко общински фестивала и събитии са с по-големи субсидии

Най-големи суми получават музикалните събития – по около 100 000 лева заделя местната власт за концерти на Виенския симфоничен оркестър и Ричард Маркс на Античния театър

Малко над 2 400 000 лева ще отдели Община Пловдив за културния календар през идната 2022 година, ако бъде прието предложението на зам.-кмета Пламен Панов на предстоящата общинска сесия.

И тази година са подкрепени множество и разнообразни събития, като – официално или не – се забелязва своеобразен „таван“ от 50 000 лева като субсидия за частни фестивали и проекти, за разлика от по-ранни години, когато имаше и по-големи субсидии на отделни кандидати. Извън тази категория са няколко събития, организирани от общината, които получават по-голяма бюджетна рамка от общинските средства.

Календарът е усложнен и от факта, че някои събития не се случиха през 2021 година поради пандемичната обстановка и се очаква все пак да се проведат през 2022 година. Сред тях е и едно от общинските такива, включени в културния календар, които имат по-голяма субсидия – международната научна конференция, посветена на мозаечното наследство, за която са отделени 64 000 лева.

Традиционният Международен фолклорен фестивал ще се проведе с общинска помощ от 100 000 лева. Приблизително същата сума общината заделя и за предвиден концерт на известния музикант Ричард Маркс – 90 000 лева ще струва събитието, което трябваше да се случи в София в НДК, но е изместено в Пловдив за края на август месец. 100 000 лева пък са заделени за гостуването на Виенския симфоничен оркестър, като събитието е планирано за началото на септември. По големи суми се отделят за още две музикални събития – по 80 000 лева за Наградите на БГ радио и за поредицата събития Музика от вековете/Sounds of the Ages.

Общината продължава и резидентната програма за артисти през 2022 година, която ще се финансира с 40 000 лева от местния бюджет. По 50 000 лева се заделят за театралните спектакли на лятно кино „Орфей“ и за фестивала Сцена на кръстопът.

Сред събитията от частни организации най-голяма подкрепа получават отново музикални събития – Дни на музиката в Балабановата къща, както и Пловдив джаз фест с по 50 000 лева субсидия. Традиционният за пловдив съвременен танцов фестивал „Черната кутия“ получава 49 700 лева. С по-малки суми до 30 000 лева са подкрепени още няколко събития: Plovdiv Vibes, литературният фест Пловдив чете, събитието в парк Лаута „Пловдив древен и вечен“, оперният фест на открито „Classic Open Air” на тепетата, Седмицата на съвременното изкуство, кукленият театрален „TheatAir” (известен доскоро като „Двама са малко трима са много“), както и пролетно-летния сезон на Капана фест.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here