Кукери гониха злите сили в Широка лъка

Песпонеделник през 2024 година в Широка лъка се проведе на 3 март.

0
263

Проявите, съпътстващи празника, започнаха още на 29 февруари и включваха изложба, посрещане на Баба Марта, празничен концерт, посветен на Деня на самодееца, рецитал за Трети март, представяне на битовата пиеса „Овчарска идилия“, както и традиционния концерт на талантите от Националното училище за фолклорни изкуства.

Кукерски празник в Широка лъка се прави от незапомнени времена. В първата неделя на март маскирани като кукери мъже обикалят селото под звъна на стотици хлопки и чанове. Традиционният кукерски събор – Песпонеделник, се изпълнява с цел прогонване на злото, започване на нов живот, здраве и плодородие. Преди маскарадните игри в селото се провеждат още разнични прояви.

Кукери от различни краища на България огласиха Широка лъка със звъна на
хлопките си и прогониха злото навръх 3 март. Тази година националният
празник съвпадна с традиционния „Песпонеделник“. Площадът в центъра на
селото се изпълни с хора, пред които домакините – песяците и поканените
състави изпълниха характерните си обичаи. Празникът завърши с народно
веселие.

Местните кукери – песяците по традиция откриват празника и дават началото на „Песпонеделник“. Освен тях в селото ще гостуват още шест кукерски състава.

Има два нови състава, които за първи път гостуват в Широка лъка. Това са съставите на село Оборище, Панагюрско и от село Тъжа, Павел баня. Останалите са гостували и друг път – те са от град Стралджа, Ямболско и село Драгоданово, Сливенско. А кукерите от село Турия и село Варвара са гостували много пъти и са познати, предава Булфото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here