КРУМОВО СИ ТИ! Анкета на деня: Кой е най-належащият проблем в Крумово?

0
723

Най-ярък израз на стремежа на Крумовци за запазване на българщината, за просвещение и издигане на националното съзнание, е откриването на първото килийно училище в малкото село Паша махале (старото име на Крумово). За първи път искрата на учебното дело в с. Крумово е била запалена през 1865 година. През годините след Втората световна война населението на с. Крумово се увеличава многократно, а с това и броят на учениците става по-голям.

След като през 2012 г. бе извършен голям ремонт на сградата на училище “Христо Ботев“ в с. Крумово, при който тя бе санирана и обновена из основи, то се превърна в едно от най-големите съвременни и модерни училища не само на територията на община “Родопи“, но и на съседните ни селища от други общини. С огромния си парк и открити спортни площадки, училището днес предлага прекрасни условия за обучение, възпитание, отдих и спорт на учениците, по които критерии то се нарежда на едно от първите места в областта.

Село Крумово е известно с хубавото си вино, което вирее на лозевият масив познат като „Крумовски мавруд“. То е отличено с много награди и първи места в България.

Крумово е ЖП възел на линията Пловдив-Свиленград с разклонение за Асеновград. Линията има своята богата история – построена е в периода 1870 – 1874 от Барон фон Хирш, а по-късно е откупена и е присъединена към новоучреденото дружество „Български държавни железници”. По-късно е модернизирана и отговаря на тогавашните технологични потребности на железопътния транспорт. С оглед важността от икономическа и стратегическа гледна точка, е прието тя да бъде изцяло обновена.

На 3 км. от село Крумово се намира и международното летище „Крумово“ или известно още като летище “Пловдив“. Летище Пловдив е регионално летище, което обслужва Южен-Централен регион на България и население над 2 милиона души на разстояние от 1.5 часа по шосе.

Музеят на авиацията, който също е в близост до Крумово се намира и в съседство с 24-та авиобаза и летище Пловдив. Музеят притежава приблизително около 6800 експоната, 59 летателни апарата, разположени в 2 вътрешни и 1 външна експозиция, 2 ремонтно-възстановителни хангара и архивохранилище. Идеята за създаването на Музей на авиацията се заражда още по времето на Първата световна война.

Ние от “Родопи-инфо“ решихме да направим кратка анкета, в която вие, жителите на Крумово, да оцените свършеното за последните години във вашето населеното място.

Идеята ни е вие да влезете в ролята си на работодатели на управниците и заедно да определите най-големите им успехи и неуспехи.

И тъй като мислим, че жителите трябва да участват в решаването как ще изглежда и ще се развива тяхното населено място, ви приканваме да посочите и най-големите проблеми, които трябва да бъдат решени на местно ниво.

Последвайте линка, за да се включите в анкетата:

Село Крумово

Споделете тази анкета с ваши близки, приятели и познати, за да може повече хора да се включат в нея.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here