Космическото пътуване с асансьор до космоса до 2050 г.

0
121

Ако компанията успее, това би било революция в космическото пътуване и потенциално би могло да трансформира световната икономика.

Според Obayashi космическият асансьор ще се простира на 96 000 км в Космоса.

Роботизирани капсули, задвижвани от магнитни линейни мотори, ще транспортират хора и товари до новопостроена космическа станция, на цена много по-малка в сравнение с пътуването с ракета. За достигането дотам ще са необходими седем дни.

Според компанията тази фантазия може да се превърне в реалност заради развитието на въглеродните нанотехнологии.

„Издържливостта на опън е близо 100 пъти по-голяма в сравнение с тази на стоманения кабел, така че това е възможно да се случи,“ казва Йоджи Ишикава от Obayashi.

„В момента не можем да направим толкова дълъг кабел. Засега правим единствено 3 сантиметра дълги нанотръбички, но имаме нужда от много повече. Смятаме, че до 2030 г. това ще е възможно.“

Университети в цяла Япония работят по този въпрос и всяка година си организират състезания, където споделят и се учат едни от други. Екип от университета Кагава работи по роботизираните капсули.

Според професор Тадаши Егами напрежението върху кабела ще варира в зависимост от височината и гравитацията.

„Проучваме какви механизми ще са необходими за издигането при различни височини, както и коя ще е най-добрата спирачна система,“ казва Егами.

Голямо международно проучване през 2012 г. показа, че създаването на космически асансьор е възможно, но би било постигнато най-добре с международно сътрудничество, а Ишикава се съгласява с това.

„Не мисля, че дадена компания може да се справи сама. Ще имаме нужда от международна организация за този проект,“ казва той.

Според експерти евентуалното създаване на асансьор би сложило край на изстрелваните от Земята ракети, които са много скъпи и опасни.

При използването на космическа совалка разходите за транспортирането на 1 кг в Космоса възлиза на около 22 000 долара. При космическия асансьор цената би била около 200 долара.

Създаването на космически асансьор би позволило малки ракети да бъдат съхранявани и изстрелвани от станции в Космоса без необходимостта от огромни количества гориво за преодоляване на земната гравитация.

Смята се също така, че подобен асансьор би помогнал за разрешаването на някои енергийни проблеми на Земята чрез доставката на огромни количества евтина слънчева енергия или съхраняването на ядрени отпадъци.

Асансьорът също така би довел до бум в космическия туризъм.

От Obayashi работят по капсули, които ще транспортират по 30 души, така че не след дълго Луната може се окаже следващата задължителна дестинация за посещение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here