Константинов: Ефективността на нашето висше образование е под 50%

0
185
Известният социалист, бивш зам.-кмет на Пловдив и ексобщински съветник Александър Константинов коментира актуалната тема за висшето образование в своя фейсбук профил.
Вижте неговия интересен анализ:
“Днес в Медиапул има много интересен Анализ на АИКБ за нашето средно и висше образование. Който се интересува може да го прочете. Аз ще направя малък коментар, защото данните ме изумиха.
В България завършват средно образование годишно 36 000 души. От тях около 15% ( 5 400 ) заминават за обучение в чужбина или реално потенциалните кандидати за нашите университети са малко над 30 000 души.
Държавният план прием годишно е 42 000 броя. Освен това в частни висши училища от всякакъв вид има 26 000 бр. В тази бройка влиза и частния прием в държавните университети. От тези данни излиза, че на всеки евентуален кандидат има свободни две места във висшите училища. Няма да коментирам качеството на тези 30 000 души, които завършват средно образование у нас. Вместо мен говорят резултатите от матурите и от тестове като ПИЗА. Нали е ясно, че голяма част от завършващите средно образование нямат желания да продължат своето образование в университетите. Тогава с какви студенти ще се захрани огромната университетска машина.
Пак по данни на АИКБ само 47% от завършващите висше образование работят по своята специалност. Това показва, че ефективността на нашето висше образование е под 50%. Голяма част от специалистите висшисти по социални, политически, икономически, правни и хуманитарни науки се реализират на работни места, които не изискват висше образование. На пазараът на труда се търсят инженери от всички видове, информатици, физици, химици, математици, медици. Този дисбаланс е видим от много години, а държавата има всички лостове да реши диспропорциите във висшето образование.
Сега се обсъжда в държавните университети да няма плащане на такси. Това е логично за тези професии, които и в момента са дефицитни на пазара на труда. За другите професии, които не са необходими на страната трябва таксите да се увеличат. Ако някой иска да учи „политология“ в държавен университет трябва да си плати реалните разходи, защото на държавата такъв специалист не е необходим.
Сигурно ще има различни мнения по тази чувствителна тема, но дебатът е необходим. Все пак мнението на АИКБ е важно.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here