“КОЙ Е КАТО БОГ?“ – АРХАНГЕЛ МИХАИЛ

Свети Архангел Михаил - небесният пълководец на Силите на Светлината!

0
542

Михаил е главният архангел, пазителят на Небесното царство и главен страж на Божия закон. Името Михаил означава „Кой е като Бог?“, а представката „арх“- пред ангел означава главен, старши.

В Откровението на Йоан Богослов е описана битката на Архангел Михаил със седемглав и десеторог дракон. Михаил и неговите войници на Светлината побеждават драконът, наричан още дявол или сатана, и той е прогонен на земята без право да се върне някога отново в Небесното царство. Така дяволът остава на земята и до днес, при хората, заедно с падналите ангели.

Според християнската религия седем са висшите ангели, наречени архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своята мисия:

  • Михаил е най-силният сред ангелите, пазител светлината, доброто и справедливостта, пазител на душите и борец против злото;
  • Гавриил е носителят на Божиите тайни и добрите вести;
  • Рафаил е лечителят, лекува тежки болести и недъзи;
  • Уриил посвещава душите ни;
  • Салатиил е застъпникът на душите пред Бога;
  • Уехудиил прославя Бога;
  • Варахиил ни дарява с Божиите благословии.

Заради това, че е воин, победил дявола, Архангел Михаил се изобразява с меч или копие, като воин или побеждаващ дявола, злото. И защото е пазителят на душите, на него се пада и задачата да „извади“ душата от тялото и да я съпроводи до Свети Петър, с който решават дали да изпратят душата в Рая или в ада. Поради тази причина Архангел Михаил е наричан още „душевадец“. Смята се, че ако умиращия си отива с усмивка, Михаил му е подал златната ябълка. А ако умира в конвулсии, му е дал да изпие горчивата чаша. А кое от двете ще подаде Михаил на умиращия, зависи от самия човек и това как е живял живота си на земята.

В българските народни вярвания Михаил е един от братята юнаци, на който, при подялбата на света, се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия и поради това е смятан за ангела на смъртта. Отново поради тази причина, в съботата преди Архангеловден, се почитат душите на мъртвите с обреден хляб като за погребение, сварено жито и сладкиши. Денят се нарича Архангелова задушница и е една от най-големите през годината. На самия Архангеловден, в чест на Архангел Михаил и всички други архангели и ангели, също се меси хляб, който най-възрастния в дома разчупва с думите: Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!”. Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!” На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всекиго. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов.

Архангел Михаил е специално почитан и в други християнски държави. В Киев, Украйна, където е приет за закрилник на града, на площад „Независимост“ е издигната внушителна статуя от бронз и злато, висока 12 метра. (на снимката горе)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here