КОИ СА МИСТЕРИОЗНИТЕ КАЛАШИ?

Потомци на воини от армията на Александър Велики.

0
2759

Калашите живеят в Пакистан. Съседите им са мургави и тъмнооки представители на други азиатски народи. Това прави още по-изненадващо, че Калашите са хора със светла кожа, коса и очи. Как е могло да се случи това?

Удивителни светлокожи и светлооки хора – Калаши – живеят в долините на десните притоци на река Читрал в пакистанската провинция Хайбер Пахтунхва. Тези хора не изповядват исляма, а езическата религия. Те не са се асимилирали със съседите си и са успели да запазят уникалната си култура. Сега калашите са почти на ръба на изчезването, останали са около 6 хиляди от тях.
Те обитават долините на реките, занимават се с животновъдство и земеделие. И така, откъде са дошли белите и руси коренни жители в сърцето на Азия?
Някои изследователи смятат, че калашите са потомци на древните „арийци“ от андроновската култура, оцелели поради изолацията сред планините. По-голямата част от тях имат руси коси и сини, сиви или светлозелени очи. Ако не е националната рокля, тогава тези хора трудно биха могли да бъдат разграничени от средния европеец.

Потомци на воини от армията на Александър Велики

Има версия, според която няколко войници от армията на Александър Велики са изостанали в планините на южния Хиндукуш и са били принудени да се заселят в тази област. С течение на времето те се запознават с жени, създават семейства и разширяват родословната си линия. Така се появяват Калашите.
Сред жителите на долината на десните притоци на река Читрал се поддържа версията за произход от гръцки воини. Между другото, експертите казват, че гърците първоначално са били светлокоси и светлооки, и потъмнели след асимилация с турците. Последните генетични проучвания обаче не показват някаква връзка между калашите и гърците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here