КОИ СА ГОЛЕМИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В ЕС СЛЕД ИЗБОРИТЕ В НЕДЕЛЯ?

0
2103

Тази неделя се проведоха избори за европейски парламент в общо 21 страни. Вече са ясни големите победители и големите губещи. Как ще се ситуира бъдещият Европарламент ще видим в близките дни.

В Германия отбелязаха рекордна избирателна активност от 61,7%, а победител там е партията на премиера Меркел, въпреки че загуби 7% спрямо последните избори. Големият победител в страната на Гьоте е Партията на зелените, които изместиха от второто място Социалдемократите и вече са втора политическа сила. 

Във Франция националистическата формация „Национален сбор“ на Марин Льо Пен победи с малка преднина центристката формация на президента Еманюел Макрон. А Партията на зелените изненадващо става трета политическа сила. Тук също се наблюдава голяма избирателна активност. Управляващите десетилетия наред Републиканци и Левицата остават на четвърто и пето място.

В Италия, крайнодясната „Лига“ на италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвинис постигна историческа победа с почти два пъти по-висок резултат от този, постигнат на миналогодишните парламентарни избори.

Във Великобритания партията на Brexit на популиста Найджъл Фараж печели най-много гласове.

Управляващата партия в Чехия „Акция на недоволните граждани“ (ANO) е победител на изборите за Европейски парламент, показват предварителните резултати. Тя е подкрепена от 21,2% от гласувалите на изборите чехи.

Управляващата Шведска социалдемократическа партия печели изборите за Европейски парламент, показват предварителните резултати. Тя е подкрепена от 24%.

Европейските избори бяха белязани от успех на зелените партии, а националистическите и крайнодесни партии не постигат очакваните резултати, които социолозите им предричаха. Левите партии също са сред големите губещи в доста страни. Според прогнозните резултати Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти губят мнозинството си в Европаламент-2019.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here