Кои пенсионери няма да получат увеличение след 1 юли

0
132

След 1 юли 2024 година броят на пенсионерите с месечен размер от пенсии и добавки под линията на бедност от 526 лв. намалява от 524 700 на 324 800 души, информират от Националния осигурителен институт.

Увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 година засяга над 2 милиона пенсионери след прилагането на съвкупността от предвидени мерки – осъвременяване на трудовите пенсии с 11 на сто, повишаване на процента на добавката от пенсията на починал съпруг/а, повишаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, определяне на нов по-висок размер на социалната пенсия за старост, повишаване на обвързаните с тях минимални размери на другите видове пенсии и добавки.

Предвиденото осъвременяване от 1 юли ще обхване всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 година. На пенсионерите, чиито пенсии се изплащат във фиксирания максимален размер от 3400 лв, няма да се изплаща увеличения действителен размер, тъй като и преди осъвременяването пенсиите им надхвърлят законово установения максимален размер. Няма да получат увеличение и тези пенсионери, чиито пенсии са отпуснати с начална дата през 2024 година – те подлежат на осъвременяване от 1 юли догодина.

Допълнително увеличение от 1 юли ще получат тези пенсионери, които под формата на добавка към личната си пенсия получават част от пенсията на починалия си съпруг/съпруга. На увеличение подлежи и размерът на социалната пенсия за старост.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here