КОИ БЪЛГАРСКИ РЕЗИДЕНТИ СА МИНАЛИ ПРЕЗ ШКОЛАТА НА КГБ?

Отдел 07 - структурата на научно-техническото разузнаване.

0
701

Това показва документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува. Той представлява строго секретна справка относно: Резидентурите и оперативния състав зад граница на ръководство на отдел 07, управление Първо на Комитета за Държавна сигурност от 1968 година.

По това време Държавна сигурност за кратко (1965-1969) е извадена от МВР и е на пряко подчинение под формата на комитет към Министерски съвет с премиер Тодор Живков, пише faktor.bg

Въпросният отдел 07 в Първо управление на КДС е структурата на научно-техническото разузнаване.

На тази структура КГБ е поверило отговорната задача да извършва технически и индустриален шпионаж. 

Кражбите на западни технологии е важна част от икономическото развитие на СССР и възможност за Съветския съюз, а също така и в останалите страни от съветския блок за заобикаляне на наложеното в края на 40-те години технологическо ембарго от страна на Запада. На практика задачата на НТР е да краде западни технологии, образци, планове и документация, публикува още медията.

В публикувания документ е представена информация за оперативните работници на НТР в резидентурите на Първо управление на КДС в Япония, Канада, Австрия, ФРГ, Франция, Италия, Швейцария, Англия и САЩ.

В една от атестациите за всички тях е завършването на разузнавателни школи в СССР.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и научно-техническото разузнаване”, издание на Комисията по досиетата, 2013 година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here