КМЕТЪТ НЕ СЕЛО ПЪРВЕНЕЦ: АЗ СЪМ ПРОТИВ ИЗГРАЖДАНЕТО НА КАРИЕРАТА

Предстои обществено обсъждане на инвестиционното намерение на 23 септември в сградата на читалище „Съзнание 1914“, с. Първенец.

0
1720

Доклад на експерти от РИОСВ-Пловдив даде зелена светлина за изграждането на кариера за добив на пясъци и дребни чакъли в „Иванчова чука“ – местност между село Първенец и пловдивския квартал Коматево.

Инвестиционното намерение е на фирма „Толи” ЕООД и цели изграждане на кариера върху концесионна площ от 210 декара в землището на Първенец.

Колективът от независими експерти, разработили Доклада за ОВОС, предлага да се одобри инвестиционното предложение и дава положителна оценка. Това е записано в самия доклад, като в допълнение експертите са предложили  препоръчителни допълнителни мерки за защита на околната среда и човешкото здраве.

По този повод кметицата на пловдивското село Ренета Плевнелиева е била на среща с Десислава Георгиева, директор на РИОСВ-Пловдив, и Станислав Станков, директор на ресор „Природни ресурси, концесии и контрол“ към Министерство на енергетиката.

„Бях уверена, че независимо от доклада- положителен или отрицателен- последната дума е на Общински съвет „Родопи“, тъй като инвестиционното намерение засяга и имоти общинска собственост“, коментира Плевнелиева и допълни, че Министерство на енергетиката ще трябва да одобри работен план за добив на материалите, който също може да не бъде приет от местния парламент.

Тя също изказа своето съображение, че на предстоящото обществено обсъждане на 23 септември иска да получи отговори на следните въпроси:

-Защо доклада се прави от независими експерти?

-Оказва ли се контрол върху този доклад и от кого?

Според кметицата в подобни ситуации инвеститорът си плаща за изготвянето на доклад и може да бъде злоупотребено, тъй като има възможност в доклада да пише това, за което е платено.

„Аз съм против изграждането на кариерата“, категорична е Плевнелиева.

„Селото ни е привлекателно за новодомци и това е очевидно, предвид непрестанното строителство на къщи. В непосредствена близост до заявените имоти в „Иванчова чука“ предстои да бъдат изградени още 23 жилищни сгради. Не знам тези хора как ще живеят срещу кариера“, допълни тя.

По повод прекъсването на тока и водата през почивните дни, Плевнелиева коментира, че веднага след постъпилите сигнали се е свързала с енергодружеството, от където са обяснили, че има голяма авария, засягаща пловдивския кварта Остромила и селата от община „Родопи“- Първенец, Храбрино, Бойково и Дедево.

„Колкото до водоподаването- освен авариите, заради амортизираната водопреносна система, през лятото долната част на селото има много слабо налягане и водата едва достига на вторите етажи на къщите. Писала съм писма до ВиК, но отговор още няма. Абсурдно е през 21 век да нямаме вода.“, заключи кметицата.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here