КМЕТЪТ НА ОБЩИНА „РОДОПИ” ЗАРЯЗА ЛОЗИТЕ В СЕЛО БРЕСТОВИЦА,

Кметът Павел Михайлов връща традицията на Дионисиевите празници

0
441

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, зам.-кмета Неази Таир и главната финансистка на общината Ивелина Стафанова бяха специални гости на празника Трифон Зарезан в село Брестовица, както и много общински съветници, граждани и гости от цялата страна, предаде репортер на Родопи-инфо от мястото на събитието.

В община „Родопи” отбелязаха празника Трифон Зарезан, за поредна година, по стара традиция – с тържества, хора и вино, като зарязаха лозята във всички села в общината.

Основните тържества започнаха с литургия в храма „Св. Тодор Тирон“, в с. Брестовица. След официалното откриване с хоругви и шествие местните лозари и винари се отправиха към местността „Бяло поле“, където бе отслужен водосвет и ритуално бяха зарязани лозята.

Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на с. Брестовица Любен Радев грабнаха лозарските ножици, за да спазят българския обичай и ритуално зарязаха лозята в масива „Бяло поле” край селото.

„В предизборната си програма обещах, че ако стана кмет ще върна една забравена традиция в община „Родопи” – Дионисиевите празници. Още тази година ще възродим тържествата , които ще започнат именно от столицата на виното – село Брестовица”, каза в обръщението си към брестовичани кметът Павел Михайлов.

Той припомни, че Дионисиевите празници, които са посветени на младото вино, се провеждат в началото на месец декември и пожела на всички плодородна и благодатна година.

„Село Брестовица е пример за това, че традицията и модерните технологии в производството на вино вървят ръка за ръка. С днешния ритуал се слага началото на стопанската година. Пожелавам много плодородие и богата реколта”, каза в приветствието си кметът на Брестовица Любен Радев.

Най-сладката част от празника Трифон Зарезан, отново както повелява традицията, е веселието. Затова след водосвета за здраве, отслужен от отец Данаил и ритуалното зарязване на лозето, хората се отправиха към площада, където вече се печаха сочни мезета и се разливаше червено вино.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here