Китайци строят плаващ соларен парк в Зимбабве

0
223

„Чайна енерджи енжиниъринг“ (China Energy Engineering) планира да построи плаващ соларен парк с мощност 1000 мегавата в язовира Кариба в Зимбабве, съобщи БТА, като се позова на видени от агенцията документи. Стойността на проекта е близо 1 милиард долара.

В момента разположената в южната част на Африка държава генерира по-малко от половината от необходимото й електричество, възлизащо на около 1700 мегаватчаса. Това се дължи на лошата работа да остарелите въглищни електроцентрали, както и на ниските нива на водата в язовира, където има изградена ВЕЦ с капацитет от 1050 мегаватчаса.

„Чайна енерджи“ е отправила предложението за строежа на парка до държавната енергийна компания на Зимбабве и частен консорциум от промишлени потребители в страната. То предвижда поставянето на 1,8 милиона соларни панели на стойност 987 милиона долара.

„Чайна енерджи“ наскоро изгради два подобни плаващи соларни парка в китайската провинция Шандун и в Тайланд.

Миналата седмица в Зимбабве заработи първата от двете нови въглищни електроцентрали с капацитет от по 300 мегаватчаса, построени от китайски компании.

Властите в Хараре обаче планират преминаване към възобновяеми енергийни източници и през декември миналата година обявиха инициативи за изграждане до 2025 г. на соларни мощности с общ капацитет 1100 мегаватчаса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here