КИТАЙ СЕ НАСОЧВА КЪМ НОВ ВИД ГОРИВО

0
2159

След като направиха бум на инвестициите в електромобили, китайските власти са решили да окажат сериозна подкрепа и на водородни автомобили. Те са на мнение, че това е сериозна перспектива, особено когато става дума за междуградски превози или за работа при по-ниски температури, съобщава вестник China Daily Mail.

Според информацията, до подобно решение се е стигнало след визитата на китайския премиер Ли Кецян в Япония. Той е посетил завода на Toyota, където е имал възможността да се запознае с водородния модел Mirai. Този екологичен модел е направил сериозно впечатление на премиера, тъй като се зарежда само за 3-4 минути, като може да измине около 650 км.

Японските домакини дори организираха тест-драйв, при който Ли Кецян имаше възможност не само да се повози на Mirai, но и сам да управлява колата.

След завръщането си в Китай премиерът е наредил да бъде сформиран екип, който да започне разработката на водородни автомобили. Този тип превозни средства имат сериозно предимство пред електрически машини.

Основното е, че батериите на колите на ток се зареждан доста по-дълго, като в същото време пробегът им е по-малък. Освен това, акумулаторите трудно се унищожават, след като се изхабят напълно, тъй като съдържащите се в тях метали замърсяват атмосферата.

Затова в Китай смятат сериозно да започнат да развиват и водородните автомобили. Плановете предвиждат през 2020 г. в страната да бъдат произведени 5000 превозни средства с такива двигатели. През 2025 г. техният брой трябва да достигне 50 000, а през 2030 г. – един милион. Едновременно с това ще се прави и инфраструктура – предприятия за добив на водород и специални зарядни станции.

Целта е световно лидерство на Китай при водородни коли и пълен отказ от нефта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here