КИТАЙ ПОБЕДИ КОРОНАВИРУСА? НУЛА ЗАРАЗЕНИ ЗА 54 ДНИ

0
255

Единствените нови положителни проби, за които съобщават здравните власти, са на пристигащи от чужбина, които този петък бяха общо 21, пише blitz.bg
Досега Китай, най-многолюдната държава на Земята с 1,3 милиарда жители, има общо 90 757 заразени и 4739 смъртни случая от болестта. Тези цифри го държат много далеч от страните, които са най-засегнати от пандемията, въпреки, че вирусът тръгна именно от Китай.

Но именно там, където пламна най-напред пандемията COVID-19, вече 54 поредни дни не се регистрира нито един заразен с коронавирус. Страната държи вируса под контрол.
Наложени са строги ограничения, които бяха доразвити с използване на технологии и Китай не е засегнат от втората вълна на пандемията, за разлика от много други страни.

След затварянето, постановено на 23 януари в Хубей, провинцията, от която вирусът започна да се разпространява, китайското правителство продължи да прилага строги ограничения в столицата Пекин и на други територии на страната.

Маските станаха задължителни, ограничено бе движението на хората, затваряха се заведения, училища и др. В допълнение бяха въведени уникални методи за проследяването на разпространението на заразата, задача, при която използването на технологията е ключово, най-вече чрез функциите за проследяване на приложения на Alibaba и Tencent. Гражданите имаха задължението да показват цветния код, който тези приложения са регистрирали (зелен, жълт или червен), за да имат достъп до обществени места.

Всичко това води до намаляване на случаите, регистрирани през месеците, и така Китай не отчита нито една положителна проба на местен жител от 15 август насам, което позволи на гражданите да се върнат към нормалността в ежедневието отпреди пандемията.

Няколко експерти обаче предупреждават за риска вирусът отново да мине в настъпление с пристигането на студа, затова настояват за повишено внимание.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here