КАРНАВАЛНИ ШЕСТВИЯ В БОЙКОВО И ДЕДЕВО ПРОГОНИХА ЗЛИТЕ СИЛИ

0
610

Кукерският танц е свързан с прогонването на тъмните сили, за да е годината плодородна, а реколтата – богата.

За да придобие кукерският танц своята сила, много важен е костюмът, чието въздействие се подсилва от окачените по него звънци. Най-често срещаните цветове по маските на кукерите са червено (символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня), черно (олицетворяващо земята и нейната богиня майка), и бяло (символ на водата и светлината).

Традиционните кукерски събори в село Бойково  и Дедево тази година се проведоха на 09 март.

Рано сутринта пред читалището в село Бойково започна кукерското шествие, а малко по-късно се осъществи и ритуалът наречена “ Сватба“. Празника в селото продължи с всенародно веселие и кръшни хора.

 

Карнавалите в Дедево обикаляха близо два часа из улиците на селото, за да гонят злите сили. После чановете звъннаха и в центъра, а маскарадната пъстрота проби плътната мъгла.
Карнавалната дружина се събра пред Читалня „Спирката“ за снимка, а журито, подкрепяно от публиката, обяви наградите на НЧ „Даскал Димо 2022“ за Карнавали’24.
Отличените карнавали и цялата карнавална дружина бяха поздравени с „китка“ родопски песни от местното славейче – Надя Гогова, която също бе участничка в маскарадното шествие.
/Снимки: Фейсбук на Aleksandar Kalaidjiev, Olga Grigorova, НЧ“Даскал Димо“, Blagoy Mudiev./

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here