„Кърджалийски набези над Цалапица“- зрелищна възстановка от “Памет и бъдеще“(СНИМКИ)

0
237
В средата на юни в село Цалапица, Памет и бъдеще организираха зрелищна възстановка, за която от цяла България се стекоха хора.
Събитието продължи около 60 минути, а след нея се проведе фолклорна програма, дефиле и представяне на автентични фолклорни носии от различни географски области.
Може да видим лицата на възстановката благодарение на красивите кадри на фотографите:

Създаването на тази възстановка е вдъхновено от една реална история, случила се през 1819 година в землището на село Цалапица, Пловдивско. Историята разказва, че през турското иго, пътят за Цариград и пътят от Стара планина към Родопите е минавал през Цалапица. Кърджалийските орди редовно правели набези в богатото село, наричано още Чепидже или Челопече. Плячкосвали, палели, отвличали и вършели всевъзможни безчинства. Нямайки защита от никого, селяните трябвало сами да се спасяват. Ето защо те решили да изкопаят широк и дълбок ров, зад който да направят укрепления. А за да могат хората, които работят по нивите да се спасяват, били направени четири подвижни моста. За съгледвач бил избран млад момък – Стойно Милчов.Той трябвало да предупреждава за евентуална поява на неприятели, като звъни с голям меден звънец. Стоял на най-високата точка извън селото – могилата Чернота. Така известно време цалапичани успявали да предотвратяват и отблъскват кърджалийските набези. Кърджалиите обаче забелязали, че техните нападения се осуетяват заради Стойно и, разделяйки се на две групи, с едната инсценирали нападение, а другата нападнала в гръб. Така заловили Стойно… Обесили го с главата надолу!

В района бил хайдутин Гълъб и хората се обърнали към него за помощ. Той се намесил и разбил кърджалийската орда. Всяко от тези събития ще бъде пресъздадено във възстановката и гостите ще се насладят на истинско зрелище

По тази история от 2022 година в първата събота след Спасовден в Цалапица се прави историческа възстановка. Идеята за нея е на Димитър Чушев, който от много години участва в подобни възстановки из цяла България. Възстановката се реализира с участието на съмишленици и родолюбиви съселяни, с активното съдействие на читалище “Светлина 1900“. Сценарият е по книгата на г-н Рангел Дачев.

Тази година сдружение “Памет и бъдеще“ обяви и конкурс за най-красива битова стая, знаейки, че много хора са събрали в своите битови стаи духа и копнежа по миналото.
Къщата е олицетворение на личното пространство на човека, в нея той е себе си. Тя дава сигурност и закрила – здрав покрив и сигурни стени, солидни врати, отворени за приятелите и здраво заключени за враговете и злото. Връзката между хората и техния дом е открита от българите много отдавна. В пожеланието Да събираш дом и къща! – се влага не само понятието за сградата – къщата, но и семейството. Именно в тоя смисъл на къщата е отредено почетно място във вярванията, обредите и религиозните обичаи на българина.
Домът е огледало на стопанина си, на неговите мисли, на неговите нагласи, мечти и страхове.Така е било преди, така е и сега.
Победителят се определи от броя харесвания на снимките. Победител в тазгодишния конкурс за най-красива битова стая е Камелия Вълчева. Освен грамота, наградата е пуска от прочутия цалапишки бабак и 5 литра домашно червено вино, предоставена от дружество „Памет и бъдеще“. Грамота връчи г-н Димитър Тончев, секретар на сдружението, пуска бабек и 5 литра домашно червено винце председателя на сдружението г-н Димитър Чушев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here