КАПСУЛА ЗА САМОУБИЙСТВО СКОРО МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНА В ШВЕЙЦАРИЯ

Капсула за “хуманни” самоубийства ще бъде одобрена в Швейцария, пише New York Post.

0
663

Изобретателят на капсулата във формата на кофчег Филип Ничке обяви, че хората, които искат да сложат край на живота си, ще могат да го направят от следващата година. Изобретението на австралийския физик и активист за правото на евтаназия е одобрено в Швейцария.

Саркофагът позволява на хората да легнат вътре и сами да задействат самоумъртвяването си в рамките на минути. Преди обаче да натиснат бутона, те ще трябва да отговорят на серия въпроси. След натискането, кислородът запова да се изсмуква до критични нива, което предизвиква задушаване.

“Капсулата може да бъде поставена навсякъде”, каза основателят на Exit International Ничке. “Може да бъде сред идиличен пейзаж на открито или в помещенията на организации за асистирано самоубийство.”

Кислородът в кабината спада от 21 до 1% за около 30 секунди. След това настаненият вътре изпитва чувство на “дезориентация” и “еуфория”, преди да изгуби съзнание. Смъртта настъпва вследствие на хипоксия (ниско съдържание на кислород в тъканите на тялото) и хипокапния (намален въглероден диоксид в кръвта), последвани от критичен недостиг на кислород и въглероден диоксид.

През последната година 1300 души са отнели живота си с асистирано самоубийство в Швейцария. Въпреки очакванията на създателя на капсулата, правителството на страната още не е обявило окончателно решение дали ще я въведе.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here