КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА В ЯСЛИ,ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА В УСЛОВИЯ НА COVID-19

Министерство на здравеопазването разпространи документ, съдържащ алгоритъма на действие при поява на симптоми на COVID-19 в детската градина, ясла, в училище.

0
1492

От МЗ отговарят на най-често срещаните въпроси на родителите, ако  в детското или учебното заведение има положително за COVID-19 дете:

Трябва ли да изследвам детето си?

-Не, не трябва.

Подлежи ли то на карантина?

– Вашето дете подлежи на задължителна карантина за 14 дни, ако е било в една група с положителното дете, или заболялото дете е от друга група, но е прекарало повече от 15 минути с Вашето в общи занимания.

Мога ли да ходя на работа, в случай, че детето ми е под карантина?

– Да, в случай че Вашето дете е поставено под задължителна карантина, Вие може да ходите на работа.

Имам ли право на болничен лист, в случай, че детето трябва да остане вкъщи? 

– Да, в случай че Вашето дете е поставено под задължителна карантина, Вие имате право на болничен лист, издаден от личния лекар на детето Ви.

Кой издава болничния лист? Ако е общопрактикуващият лекар – кой и как го уведомява, че заради положителен резултат в детската ясла/градина/училище, моето дете е под карантина?

– Всяко лице, включителни и дете, се поставя под карантина с предписание на регионалната здравна инспекция. Предписанието се връчва на родител/настойник. Регионалната здравна инспекция ежедневно въвежда в Информационната система за борба с COVID-19 данните за карантинираните лица.

Информационната система за борба с COVID-19 изпраща на общопрактикуващите лекари автоматично съобщение по електронна поща за всяко карантинирано лице от пациентската им листа. Целта е провеждане на активно наблюдение и издаване на болничен лист при необходимост.

Във връзка с динамичната епидемична обстановка от COVID-19 в страната Министерството на здравеопазването апелира родителите и обществото за отговорно здравно и социално поведение чрез спазване на мерките за използване на лични предпазни средства, физическа дистанция и хигиена. Необходима е споделена отговорност и съпричастност от родителите по отношение спазване на мерките не само в училище, но и извън него, за да запазим децата по-дълго време заедно в клас. Обща е отговорността ни за опазване здравето на околните, близките, възрастните и хората в риск.

Източник: Министерство на здравеопазването

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here