Какво правителство ще предложи номинираният за премиер Димитър Главчев

0
138

Процедурата, по която в момента се избира служебния кабинет, предполага доста повече нива на контрол, отколкото предишната. Всички хора измежду, които президента трябва да избере служебен министър-председател, преди това са получили подкрепата на парламента. Има повече нива на контрол. Според мен между президента и Димитър Главчев тече постоянна кореспонденция. В кабинета няма да се появят лица, които да бъдат неприемливи от президентството. Това коментира в предаването „Здравей, България” политологът Стойчо Стойчев.

Той коментира и евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС. „Когато става въпрос за тестване на подобна коалиция, не е въпрос само до избирателите, но и да общата търпимост на обществото. В момента няма адекватни обстоятелства, които да я правят относително възможна и стабилна във времето. Реакцията срещу нея би била доста голяма. Още няма такова желание да се прави подобна коалиция, тя няма и да се случи”, добави Стойчев.

Според журналиста Емилия Милчева е много важно кои ще бъдат хората в служебния кабинет. Тя добави, че коалиция между ГЕРБ и ДПС няма как да има. „Такава коалиция е възможна, ако има още един партньор, дори не бих казала коалиция, а сегашния маниер. ПП-ДБ и ГЕРБ ще продължат разговорите по между си”, добави тя.

Политологът Росен Стоянов уточни, че институционалното поведение задължава да се спазват валидните правила, макар повечето от тях вече да са отправени към конституционния съд. По думите му в служебните кабинети се теста не само политики, но и лоялности.

„По отношение на министерството на вътрешните работи би следвало да продължи един много стар спор, в който се поставяше въпроса дали министъра трябва да е човек от системата или политик. За мен отговорът е вторият, защото той изпълнява политическа дейност”, каза Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи. Според него много често хора, които нямат допир с политиката стават министри. По отношение на това дали Мартин Божанов е бил или не сътрудник на службите Йорданов посочи, че информацията би могла да бъде декласифицирана от страна на органа, който я е засекретил. „За мен по-интересният въпрос е как сътрудничил и каква е информация е предоставял на МВР и нейна база има ли реализации”, каза той.

Източник: /nova.bg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here