КАКВО Е ПЧЕЛЕН ПОДМОР?

0
391

За пчелния подмор като продукт се знае много малко.

Това е лечебен продукт, получен от телата на пчелите работнички и търтеи. Той е сложен, натурален, биологично активен комплекс, който може да окаже благоприятно въздействие върху човешкия организъм.
Използват се телата на загиналите през зимата пчели.
През краткият си живот през активния сезон пчелите приемат като храна нектар и прашец, а като защитно средство – естествени смоли за прополис. Тези продукти съдържат много и различни витамини, растителни антибиотици, флавоноиди и др. От своя страна пчелите произвеждат пчелна отрова, восък и млечице, съдържащи лечебни пептиди, витамини, хормони, феромони и други полезни за здравето на хората вещества.

Подморът се използва най-често вътрешно, за повишаване на имунната защита на организма: при ишиас и артрити, при обща отпадналост, хипертония, атеросклероза и др.

Външно се прилага под формата на лечебни мехлеми, пластири и др., използвани при различни кожни и ставни заболявания (шипове и артрит).
Своите лечебни качества подморът запазва в течение на година, но е по-добре да се използва по-свежа суровина, която съдържа максимално количество биологически активни вещества. Съхранява се в сухо, прохладно място в плътно затворени буркани до момента на приготвяне на лекарствата.
Народната медицина препоръчва следните рецепти:
– Екстракт от пчелен подмор се използва при заболяване на простатната жлеза, като една супена лъжица подмор се вари на слаб огън в един литър вода, в продължение на един час. След това се прецежда и се пие по една супена лъжица, три пъти дневно, преди ядене.
– Запарка от пчелен подмор. С гореща вода се запарват телата на прясно умрели пчели и след това се налагат на отнището на възпаление при мастити и гнойно възпаление на кожата на пръстите, при напукване на кожата и разширени вени. Тази процедура се извършва по следния начин – 100 г прясно умрели пчели се заливат с гореща, но не вряла вода и се киснат в продължение на 15 минути, след което получената маса се изстисква през марля. Три слоя марля се поставят върху болното място и отгоре се поставят изстисканите пчели. Покриват се с целофан и се притискат с еластичен бинт. Компресът се държи, докато изстине.
– Мазило от пчелен подмор. Използва се при ставни болки и тромбофлебити. Приготвя се по следния начин – телата на умрелите пчели се стриват на прах и се смесват с горещ зехтин (1 с.л. прах на 200 мл зехтин). Съхранява се във флакон от тъмно стъкло в хладилник. Втрива се при болки, предварително затоплено.
– Спиртен екстракт от пчелен подмор. Обикновено се използва за стабилизиране на кръвното налягане, при сърдечно-съдови заболявания или заболявания на съдовете на главния мозък. Приемат се по 15-20 капки след ядене в продължение на 2-3 месеца. Екстрактът се дава на възрастни хора всеки ден, в продължение на 6-12 месеца, при доза – по една капка на всяка година (за 70 години – 70 капки), като наблюденията показват, че след пълния курс на лечение хората са по-активни, с по-малко болести. Екстрактът се приготвя по следния начин: 1 с.л. стрит прах от умрели пчели се залива с една чаена чаша ракия, водка или спирт и престоява две седмици. Използва се за лечение на аденом на простатата и сексуални нарушения – импотентност и фригидност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here