Какви са те всъщност – тези, които живеят от другата страна на Урал?

0
150
Сибиряците без съмнение са жилави и корави типове. Именно по улиците на градовете им понякога се разхождат мечки, а в тундрата усурийски тигри, при -40 градусов студ всички отиват със семействата си на празничната алея по насипа на замръзналия Енисей, а основното забавление е ловът на същите тези мечки. Ловът на усурийски тигри е забранен, но има бракониери, макар понякога самите бракониери да стават плячка на тигрите. Приблизително такава картина се формира в главата на жител на гъсто населената европейска част на Русия, който Сибир е виждал само по телевизията. Но какви всъщност са те – тези, които живеят от другата страна на Урал?
  • 1. Излитане за уикенда от Томск или Новосибирск до Горни Алтай , като изминете 500–700 км? Разстоянията не са проблем за жителите на Сибир. За сибиряка дългите разстояния са ежедневна реалност. Те си гостуват на 300 км толкова често, колкото ние ходим в съседния квартал на нашия град.
  • 2. Ако двама сибиряци от различни региони се срещнат или се чуят по телефона, те почти винаги започват разговор за времето – при който е по-лошо, той е негласен победител. Ето един ритуал на учтивост.
  • 3. Навикът да цъкат слънчогледови семки е характерен за жителите на южната част на Русия, а в Сибир люпят кедрови ядки . Не навсякъде, разбира се, но там, където тайгата започва на няколко крачки от селото. В големите градове този деликатес се продава в магазините на висока цена, като нашите.
  • 4. Сибиряците се делят на истински и не толкова . Тези, които живеят в големи населени места, не са истински, а тези, които живеят около езерото Байкал и в зоната на вечната замръзналост, са най-коренните. А какво има във Васюганското блато, дори и самите сибиряци не знаят. Легендите гласят, че в средата на най-голямото блато в света живеят някакви хора, но какви са никой не знае.
  • 5. В Сибир има повече хора, страдащи от депресия , отколкото в останалата част на Русия. Всичко заради климата – малко слънце и дълги зими. Но отвън не им личи: никой няма да се натъжи и да се оплаче. (Истинският) сибиряк мълчаливо, ясно, без да върти очи към небето, преодолява трудностите и решава задачите, които стоят пред него.
  • 6. Смята се, че е по-добре да не влизате в конфликт с жителите на Красноярск , Иркутск или Омск . Те са доста откровени и няма да спорят дълго време , а бързо ще преминат към действие и ще обяснят къде точно грешите.
  • 7. Много сибиряци никога не са били в Москва и Санкт Петербург , но многократно са посещавали Китай , Тайланд , Япония , Виетнам , за щастие, всичко това е в съседство. Но пътуването до Европа за тях е полет на дълги разстояния до другата половина на света.
  • 8. Сибиряците се смятат за автономна нация и говорят за това с гордост. Между другото, в научната общност отдавна се води дебат дали да се класифицират като отделна субетническа група на руснаците.
  • 9. Сибиряците активно подкрепят популярните стереотипи за себе си и обичат да разстягат локуми и измислени приказки на лековерния гост. И любезно ще се смеят помежду си на реакцията на московчаните, много от които, изглежда, все още вярват, че всеки сибиряк изяжда средно 1,4 мечки годишно.
  • 10. За сибиряка Байкал е специално място . Той винаги ще обича и защитава това гигантско реликтно езеро, наричайки го с уважение морето. Ако живееш известно време покрай Байкал, бързо се вдлюбваш в природата там.

/От Изумителница/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here