КАКЪВ ТРЯБВА ДА Е НОРМАЛНИЯТ ПУЛС НА ЧОВЕКА?

0
3385

Много хора знаят, че измерването на пулса е важно, но не всеки е наясно какви трябва да бъдат стойностите му, за да разберем дали всичко е наред в работата на сърцето. При това стандартите, необходими за оценка, отдавна са определени и установени.

И така, как би трябвало да бие сърцето в норма?

Средно пулсът на човек е 55-80 удара в минута в спокойно състояние, т.е. не след физическо или нервно натоварване. Трябва да се има предвид, че нормалната сърдечна честота може да варира в зависимост от пола: при мъжете сърцето е по-голямо и изисква по-малък брой контракции на минута, за да се осигури нормално кръвообращение. Разликите обаче са незначителни и са в нормалните граници.

За бебетата нормален е пулсът 120-140 удара в минута, за деца в предучилищна възраст е 90-110 удара, за по-големи деца 80-90, а за тези над 14 години, както и за възрастните е 60-80 удара. С годините пулсът става по-бавен, не повече от 65 удара в минута. Интересен факт е, че при издишане пулсът се учестява, а при вдишане се забавя.

След като човек навърши 30 години, сърдечният му ритъм може да се увеличава с 5-10 удара в минута на всеки 5-10 години. Всичко зависи от характеристиките на организма и начина на живот. Но това не е задължително – пулсът може и да се съхрани на същото ниво и в по-зряла възраст.

Сърдечната честота може да варира по различни причини. Например, на фона на промени във вегетативната система, влияние оказва тонусът и структурата на сърцето и кръвоносните съдове, начинът на живот, минали болести и стрес. Трябва да се консултирате за всяка нередност на пулса, при чувство за “проблеми със сърцето”.

Пулсът не бива да се измерва в легнало или изправено положение, ако сте приели храна току що или пък сте гладни, ако сте прегрели или измръзнали, а за жените и в навечерието на критичните дни в месеца.

Измерването на пулса е по-добре и по-точно да се прави в състояние на покой на радиалната артерия и да се отчита най-малко една минута. Ако се забележат проблеми, кардиологът заедно с пациента ще избере подходящата медикаментозна терапия, за да се справи с нарушенията в ритъма.

Предишна статияВДИГАТ СОЦИАЛНАТА ПЕНСИЯ ЗА СТАРОСТ ОТ 1 ЮЛИ
Следваща статияДИНЕНИ СЕМКИ ЗА ЗДРАВЕ
Михаил Филипов е журналист с дълга кариера в печатни и елекронни медии. Завършил е факултета по журналистика в СУ "Климент Охридски". Има специализации по PR и масови комуникации в редица престижни международни организации, като Националният Демократичен институт към конгреса на САЩ. Бил е кореспондент и раследващ журналист за редица национални медии. От 2015 г. работи като репортер на свободна практика и консултант по въпросите на електронните медии и масовите комуникации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here