КАКАОТО- ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Какаовите зърна са много полезни за хората, страдащи от хипертония.

0
132

Вълшебното какао, освен богат вкус има и много полезни свойства.

В състава му влизат около 300 вещества, които действат по различен начин върху човешкия организъм. Самите зърна нямат специфичен мирис, финият аромат се появява при обработката им. Ацтеките употребявали тези плодове за приготвяне на питие, което наричали шоколатъл, а продуктите на какаото са пренесени в Европа през XVIв.

Приятната напитка, която се приготвя от какаото, стимулира производството на хормона на щастието. Биологично активните вещества, съдържащи се в продукта, повишават значително работоспособността и действат положително върху умствената дейност на човека. Известно е, че какаото стимулира мозъчните функции, премахва напрежението и подобрява настроението.
Внимавайте обаче, ако страдате от бъбречни заболявания – в него се намира голямо количество калциев оксалат, който дразни паренхима на бъбреците. Добре е да го избягвате и при стомашни проблеми.
Какаовите зърна са много полезни за хората, страдащи от хипертония. Наличието на полифеноли в тях допринасят много за стабилизиране на кръвното налягане, а процианидините ефективно премахват стреса. Освен това, те притежават изключителни свойства, подмладяващи кожата на лицето и повишаващи нейната еластичност. Споменатите вещества често се използват при производството на кремове против бръчки, много SPA центрове предлагат вани и маски за тяло на основата на какао на прах.
Какаото е богато на разнообразни микроелементи – калций, магнезий, желязо, калий, мед, цинк, манган, витамините В1-В3, А, Е, С.
Магнезият помага срещу стрес, премахва нервното напрежение и отпуска мускулите. Желязото засилва кръвотворната функция, калцият укрепва костната тъкан и зъбите. Полезният антиоксиндант флаванол, който се съдържа в узрелите зърна на какаото, се запазва напълно и в какаото на прах и съответно в напитката. При усвояването в организма той усилва чувствителността към инсулина при болни от диабет, храни главния мозък и стимулира работата на сърдечно-съдовата система.
Какаото съдържа много рядкото химическо съединение епикатехин, който понижава кръвното налягане, подобрява мозъчната дейност, подобрява мозъчния кръвоток и краткотрайната памет.
Векове преди европейците да открият какаото и да го превърнат в сладките шоколадови изделия, познати днес, древните хора в Америка използвали какаото в редица ритуали и церемонии.
Какаото било наричано „храна на боговете“ и било отредено само за елитните и управляващи слоеве на обществото. Хората го смятали за толкова ценно, че дори го използвали като разменна стока и валута. Това е причината испанците да го кръстят „златно семе“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here