Как инжекциите за отслабване може да разтърсят икономиката

Хората, които ползват инжекциите за отслабване Оземпик или лекарства срещу затлъстяване, намаляват дневния прием на калории с 20 до 30 процента. Този факт може да срине печалбите на редица икономически сектори.

0
108
Woman is making insulin injection in the stomach

Инжекциите за отслабване с търговски наименования Оземпик и Вегови носят гигантски печалби за датската фармацевтична компания Ново Нордиск. Активната съставка семаглутид, първоначално разработена за лечение на диабет тип 2, понижава апетита. Така хората, приемащи лекарството, консумират по-малко.

Означава ли това, че фирмите, които снабдяват супермаркети, както и производителите на храни трябва да се тревожат, че продажбите им могат да намалеят? И какъв е ефектът от изключително популярните инжекции върху останалите икономически сектори?

Тенденцията е налице

Веригата супермаркети Уолмарт, която е известна с това, че използва необикновено големи опаковки, съобщава, че вече е забелязала промяна в поведението на клиентите. В началото на октомври шефът на бизнеса в САЩ Джон Фърнър обясни, че потребителите, използващи инжекции за намаляване на апетита или лекарства срещу затлъстяване, купуват по-малко храна. Това е изводът от анализ на клиентските данни на веригата.

Акциите на Уолмарт не са единствените, които поевтиняха на фондовата борса, пише германската обществено-правна медия АРД. Дяловете на международни марки като Lindt & Sprüngli, Nestlé и Kellanova също загубиха част от борсовите си стойности. И инвеститори, и производители са все по-загрижени от намаляващите продажби.

Сериозно отражение

Това бе резултат и от анализ на инвестиционната банка „Барклис“, който прогнозира спад в продажбите с повече от 1% за компаниите от хранително-вкусовия сектор заради популярността на лекарствата срещу затлъстяване и инжекциите за отслабване. Дори и продажбите на производители на алкохолни напитки биха могли да спаднат до 3 процента. Хората, приемащи тези лекарства, намаляват дневния прием на калории с около 20 до 30 процента.

Германските производители на сладкарски и захарни изделия все още не са засегнати от тенденцията. От фирмата за бисквити и шоколадови изделия Bahlsen например коментират пред АРД, че все още не са забелязали спад в продажбите си заради инжекциите за отслабване. Въпреки това посочват, че следят отблизо развитието на ситуацията.

За разлика от Съединените щати, където през последното тримесечие на 2022 г. са били издадени над 9 млн. рецепти за инжекции за отслабване, в Германия засега не се шуми твърде много около тези препарати, обяснява Щефан Рисе от компанията за управление на активи „Акатис Инвестмънт“. Това е свързано и с факта, че във Федералната република инжекциите се продават само по рецепта и то само за възрастни и юноши, страдащи от болестно затлъстяване или сериозни болести като диабет тип 2 и високо кръвно налягане.

Какви са прогнозите?

Високата цена също отблъсква мнозина, отбелязва АРД. Засега стойността на Оземпик и Вегови не се покрива от здравните каси. А частните здравни каси ги заплащат само при определени условия. Експертите обаче очакват нарастващ интерес към инжекциите за отслабване в световен мащаб. Според оценки на американската инвестиционна банка „Морган Стенли“ до 2035 година броят на хората, които използват инжекциите само в САЩ, може да се увеличи почти петорно до 24 млн. души.

АРД отбелязва, че всичко това би могло да разтресе основно традиционния пазар на диетични продукти. „За компаниите с бизнес модел, насочен към пациенти с наднормено тегло, инжекциите за отслабване определено представляват конкуренция“, коментира Рисе.

Според германската обществено-правна медия активната съставка семаглутид може може да се използва и при заболявания на бъбреците. Възможно е след това да бъдат необходими по-малко диализи на пациенти.

Поглед към бъдещето: масов продукт?

„Ако здравните каси решат да покриват стойността на лекарствата, Вегови и Оземпик имат потенциал да станат масов продукт“, прогнозира Рисе. Няколко големи здравни каси, които не пожелаха да бъдат назовани, заявиха, че следят внимателно резултатите от медицинските изследвания на инжекциите за отслабване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here