Как да постъпвате с тези, които открито ви мразят

0
133

Как трябва да се отнасяме към онези, които постоянно кроят интриги, имат лоши намерения към нас и открито ни мразят? Ще се позова на думите на жената, която поставя началото на държавата Израел – а именно на израелската министър-председателка Голда Меир.

Какво да правим с подлеците? Трябва да разберем едно простичко нещо.

„Онзи, който изгуби съвестта си, губи всичко“.

Първо, кого наричаме подлец? Голда Меир е категорична – това е човек, който е способен на предателство и малодушие. Подлостта е признак на коварство и слабост у един човек.

Нещо повече – подлият човек никога не се разпознава като такъв. Той човек е способен на коварство и подлост, на лъжесвидетелстване и заговор. И никога не знаеш какво да очакваш от него.

Какво да правим, когато връзката с такъв човек е неизбежна? Необходимо е да се разбере едно просто нещо.

Струва си да запомните, че подлецът прибягва към подлост когато узнае, че този, на когото прави мръсотии, е по-достоен и „морално по-висш“ от него. Ако сте унизени, това означава, че притежавате нещо, което провокаторът не. Съвест, достойнство и честност!

А провокаторът е същински негодник – „вълк в овча кожа“. Той усеща своето безсилие и малоценност до един порядъчен и честен човек.

Подлостта е същата като обидата и отмъщението, всички те са звена от една и съща верига. В основата им стои чувството на страх. Страх от нещо или от някого, от самите себе си.

Необходимо е да се ограничи общуването с такива хора. Опитайте се да избягвате всякакви взаимоотношения с такъв контингент. С една дума, „прочистете редиците си“. Общувайте с адекватни и приятни хора, с такива, които не са способни на „коварни трикове“.

Защо не можем да си гледаме своята собствена работа и да живеем само и единствено за себе си?

„Нашата съдба не може и няма да бъде определяна от другите.“

Вероятно ще попитате защо просто да не живеем само за самите себе си? Заслужили сте и сте постигнали всичко, което искате. Но не ви ли се струва, че това е някак примитивно и скучно?

Огледайте се, не е задължително светът да се върти само около вас. Ако имате възможност да помогнете на нуждаещите се, направете го. Повярвайте ми, наградата няма да закъснее.

Нашият свят е интересно проектиран. Доброто винаги се връща. Разбира се, не е нужно да правите добри и честни дела единствено и само от суета. Вършете добро чисто и просто от сърце. С времето това ще се превърне в навик. Да живееш само за себе си е върховен проява на егоизъм и цинизъм.

Голда Меир вярва, че винаги, когато е възможно, човек трябва да прави каквото може, за да помогне на онези, които са безсилни. Правете го и вие и знайте, че това е почтена и благородна постъпка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here