КАК ДА ПОСРЕЩНЕМ ЕНЬОВДЕН?

0
2829

Еньовден наближава и за това искаме да обърнем внимание на всички редовни читатели на Родопи-инфо, които ще посрещнат празника, рано сутринта преди изгрев слънце, на 24 юни да се подготвят внимателно за него.

Посрещането на Еньовден е съпроводено от следните ритуални действия:

  1. Внимателно подберете мястото на което ще го посрещнете. Хубаво е да бъде поляна на която се чувствате добре, ако има река или поточе на близо също ще е много добре защото водата на този празник има голяма сила.
  2. Предвидете добре как ще стигнете до там, защото ще е тъмно. Най- добре е да нощувате на близо или просто да прекарате една нощ под открито небе. Бъдете сигурни, че ще ви хареса.
  3. Облечете се подходящо с дрехи, които са леки, но все пак да покриват тялото ви, за да се предпазите от насекоми. Обувките е задължително да са леки и удобни.
  4. Необходими са ви ножица, платнени торби или голяма кошница, празно шише, за да си налеете вода от извор или рекичка, защото само на този ден е вълшебна.
  5. Хубаво е и да имате слънчева шапка и разбира се храна.

Нощта преди празника се характеризира с най-голямото тайнство според народните вярвания – звездите слизат най-ниско над земята и даряват билките и цветята с лечебна сила.

С възтържествуването на доброто всеки, който посрещне изгрева на слънцето, се счита за щастливец.

Според народното поверие в еньовското утро потича „жива” вода от кладенци и реки и всеки трябва да се наплиска за здраве. Там, където се е окъпало утринното слънце, там човек може да намери спасение от злите сили и надежда за бъдното.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here