КАК ДА ОЦЕЛЕЕМ В ГОРЕЩИНИТЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО?

Няколко съвета от медици как да понасяме жегите по-добре

0
2119

Летните горещини са сериозно изпитание за хората. Животът сякаш замира, плановете се осуетяват, работата не върви и… всеки гледа как да се спаси някъде на по-хладно.

Идеалният вариант е, когато успеем да планираме отпуска си, и да тръгнем за морето и планината. Не рядко обаче, това не е възможно, или там където отиваме, пак е горещо.

Жегите уморяват, правят ни апатични, а на всичко отгоре понякога водят до здравословни проблеми. В повечето случаи горещините и непоносимата жега действат мъчително на организма, като го дехидратират. Опитвайки да се справи с високите температури, организмът ни започва чрез усилено потене да осъществява собствената си терморегулация, а това води до голяма загуба на вода и страдание на всички органи и системи в него.

Не правете честата грешка да намалявате течностите срещу потенето.

Обезводняването ни прави агресивни, раздразнителни, а недоспиването допълнително допринася за лошото настроение. Затова в големите летни горещини е добре да се успокоим и да не се претоварваме. За да се предпазим, трябва да приемаме достатъчно течности. Това не значи, че за кратко трябва да се изпие много вода.

Лекарите съветват да пиете достатъчно количество вода и да избягвате студените храни.

Яденето на студени храни, например директно от хладилника, пиенето на студени напитки може да навреди на стомаха, а и само временно ще ви разхлади, затова е по-добре да се пие топла вода. Китайците не пият студена води дори в летните жеги.

На тези, които прекарват повече време навън се препоръчва да изпиват по 2.5 л. на ден, а тези, които стоят повече в затворени помещения- по 2 л. Това ще подпомогне кръговрата на течностите в организма, ще разсее топлината.

Студеният чай или айрянът са добър избор в жегите. Не пийте прекалено студени напитки, тъй като те ще утолят жаждата ви временно. Кафето действа диуретично, затова не е подходящо за горещините. Благоприятно действие имат студените летни супи като таратора и гаспачото. Натуралните сокове също са добри, но е желателно да са без добавени захари.

В извънредни моменти, на работа и стоене на открито, можем да носим бяла памучна кърпа или шал на главата си. Най-добре е да я намокрена с вода, и като изсъхне, се намокря отново.

Студените компреси са идеални за това време на годината. Те се поставят на очите, шията, лакътя, китките, дланите, коленете. Може да свършат работа и 1-2 кубчета лед. Не е добър избор да се вземе душ с много студена вода, по-добре е да е хладка, за не усещате жегата, след като излезете от банята.

Климатикът също не бива да е настроен на прекалено ниска температура.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here