Как Бранденбург се опитва да привлече младите

Опустелите източногермански градове се надяват да си върнат жителите, особено младите. Не е лесно, но има начини, смятат във Форст и в Гранзее, провинция Бранденбург.

0
221

През последните 30 години – след падането на Берлинската стена и срива на икономиката на ГДР – повечето градове в провинция Бранденбург са загубили цяло поколение предимно млади хора. Гранзее и Форст са само два от тях.

„Трябва да се посветим все повече на социалните медии, просто няма друг начин да достигнем до младите хора“, казва Симоне Таубенек, кметица на Форст. „Например интервюто за работа на една от нашите служителки също беше проведено онлайн. Тя беше в Чили, а ние – тук, в кметството.“ Сега младата жена работи в музея на града.

Кметицата не губи надежда

Тези малки успехи са лъч светлина за кметицата. Заедно с още 20 общини тя популяризира града си в платформата „Да дойдеш в Бранденбург“ в интернет и социалните медии. Предлагат се работни места, детски градини, жилища на достъпни цени, подчертава се и, че има плувен басейн. Градове като Котбус и Берлин пък са лесно достъпни с влак и кола.

Конкуренцията обаче е голяма, а Форст се намира сравнително далеч – на 150 км от Берлин, в крайния югоизток на провинция Бранденбург. Затова интересът към него не е висок. През последните 30 години Форст е загубил около една трета от жителите си и сега в него живеят малко под 18 000 души. „Над 30 процента от населението е на възраст над 60 години“, обяснява кметицата.

Рекламата на Таубенек е насочена преди всичко към бившите жители на Форст, които са напуснали града, за да учат, да се обучават или да работят. Сега се очаква поне някои от тях да се завърнат. Диана Цимерман например през 2006-а година последвала съпруга си в Бавария заради работата. Но междувременно двамата са се върнали – тя е служителка в градската администрация, а мъжът ѝ работи от вкъщи.

И Гранзее предпочита местните

В Гранзее, на 200 км северно от Форст, стремежът на местните власти е младите хора да не напускат изобщо – или поне за не повече от няколко години. Възрастните хора са мнозинство и тук, но градът не може да се оплаче от липсата на нови жители.

Оттук до централната железопътна гара на Берлин се стига с влак за 45 минути. Т.е. има смисъл да се живее евтино в Гранзее и да се пътува за работа до Берлин. Или пък да се купи имот за уикендите и празниците. Липсата на парцели води до повишаване на цените в района, макар те да остават далеч от тези около Берлин.

Градската управа обаче има идеи в това отношение – в съответствие с един адаптиран баварски модел. Той предвижда на млади семейства от региона с деца и получаващи средни доходи да им се позволи да закупят парцели на преференциални условия, ако се ангажират социално.

„Това означава, че някои доброволни дейности, особено участието в пожарнта команда, играят важна роля при взимането на решение“, обяснява ръководителят на строителния отдел Нико Цемке. Работи се по точкова система.

Какво означава това за хората, идващи от други места и искащи да купят собственост, като кандидатите от Берлин например? Не, обяснява архитектът на града Кристиан Туч.

„Предимството е, че ако сте живели известно време в Гранзее, получавате допълнителни точки. Но берлинчанин с шест деца, който е активен член на пожарната командаа, може да получи повече точки от жител на Гранзее без деца, който не е член на командата“, обяснява тънкостите на системата Туч.

/dw.com/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here