ЙОРДАН ИВАНОВ: ОБСЪЖДАМЕ СЪДБАТА НА “РОДОПИ“ И МАРИЦА ПРЕЗ 2023 ГОДИНА

Не е далеч моментът, в който ако Пловдив има визионер за кмет, ще се наложи Общината да изкупува терените, които е продала.

0
45

Йордан Иванов е роден в  Пловдив през 1986 г. Завършва ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, а по-късно „Право“ в Нов български университет. Политическата му кариера започва с отпор на много от управленските решения на Община Пловдив. Той е общински съветник от ДБ, зам.-председател на Демократи за силна България, както и новият Областен управител на Пловдив.

Пред екип на  mediacafe г-н Иванов споделя за някои от належащи и актуални казуси, свързани с града и областта, както и за осъществяването на няколко интересни бъдещи идеи.

Градът продължава презастрояването си, а зелените площи продължават да намаляват?

“В последните 15 години най-големият брокер на недвижими имоти на Община Пловдив е самата тя. Тя разпродаде голяма част от своите земи, ведомствени жилища и прочее, с което изгуби механизма да контролира презастрояването. Не е далеч моментът, в който ако Пловдив има визионер за кмет, ще се наложи Общината да изкупува терените, които е продала.“

Истината е, че ако градът не се разшири навън, строителството ще продължи в сърцевината му, което ще го превърне в бетонна джунгла. От друга страна, сме заобиколени от общините “Родопи и Марица“. Неведнъж е обсъждана идеята те да се присъединят към нашата, с цел общо разрастване. Дали пък това не е решението на проблема?

Това е част от големия разговор за нова карта на българските общини. Трябва да си отговорим с каква цел ще обединяваме двете общини към Пловдив, за да решим адекватно има ли смисъл, или не. Аз не съм противник на тази идея, но съм далеч от радикален привърженик. Често хората казват, че няма автобус до село Труд и затова трябва да присъединим Община Марица. Каква е пречката днес да има обществен транспорт до село Труд и защо си мислим, че ако Марица се обедини с Пловдив, то той ще се появи? Каква е законовата пречка Марица, Родопи и Пловдив заедно устройствено да планират екипите си и да съгласуват проектите си? Няма такава пречка! Каква е пречката Марица и Родопи заедно да изработят плановете за интегрирано развитие по начин, по който да си комуникират? Няма пречка, но никой не го прави!

Казвате да се обединят с цел общо развитие. А каква е пречката това развитие да го има и днес? В никакъв случай нямам против трите общини да бъдат обединени, но това решение трябва да стъпва на икономически, социални и адекватни планове за развитие. Не може да става самоцелно, тъй като единият кмет не харесва другия. Това са посредствени дебати, а най-често се водят именно такива. Ние по-скоро трябва да говорим на ниво как ще бъде прекроена картата на българските общини, защото наистина има сериозен дисбаланс в държавата. Аз се занимавам с регионално развитие повече от десетилетие и виждам плюсове от обединяването на Марица и Пловдив и единият е уеднаквяване на устройствените планове. Този разговор ще се задейства много сериозно през 2023 година в Парламента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here