Изкуството да продаваш – Феноменът Конър Макгрегър

Да станеш суперзвезда е 20 пъти по-трудно от спечелването на титлата в UFC.

0
54

Ако се задълбочите в историята и пътя на UFC, се оказва, че най-свещеният статут, който може да бъде придобит само в тази организация, не е шампион, а този, който успее да продаде милион платени излъчвания. Или по-просто – този, който стане суперзвезда.

Този искрящ връх на бойния бизнес – един милион продадени PPV, е много по-вълнуващ и интригуващ от вземането на пояса. В крайна сметка пътят към колана е приблизително ясен – трябва да сте много талантлив и дисциплиниран спортист, да работите в добър екип и да сте под крилото на добър мениджър.

Но тук поне има яснота и правота на пътя. Но в това как да се изкачите до върха на продажбите, да завладеете щедрия, но в същото време адски сложен американски пазар, няма недвусмислени логични и разбираеми указания.

Можете да бъдете харизматични, остроумни, да имате силна аура, да печелите, но въпреки това да продавате зле. Например, Макс Холоуей имаше огромна победна серия, винаги се бие много зрелищно, има добро чувство за хумор и уникална аура, но в същото време никога не надвишава 300 хиляди продадени PPV.

Жорж Сен-Пеир и Чък Лидел, например, също бяха харизматични, с добри средни проценти на продажби, но нито един от тях не успя да премине милион продадени PPV. Същото важи и за Даниел Кормие, Джон Джоунс и много други UFC легенди.

Хабиб Нурмагомедов така и не стана мейнстрийм звезда на американския пазар и никога не продаде милион излъчвания сам.

За да разберете по-задълбочено проблема, първо трябва да решите кой точно принадлежи към тези, които са продали милион излъчвания, защото двама души винаги участват в битка и освен това имат цяла карта с други добри бойци зад гърба си.

В тази връзка е най-логично към „милионерите” да отнесем онези, които имат решаващ принос за продажбите. Например, Дъстин Порие не може да бъде класифициран като такъв, въпреки че двете му битки с Конър Макгрегър са продали повече от милион.

За да ви дадем представа за реалното медийно присъствие на Дъстин, когато той оглави картата с Холоуей на UFC 236 – те продадоха 100 000 PPV. Това е изключително слабо число. След двубоите с Конър медийната експозиция на Порие нарасна прилично и той продаде 500 000 за битката с Чарлз Оливейра.

Приблизително в същата позиция като Порие са Хабиб и Нейт Диас. Срещат се забавни хора, които смятат, че Хабиб е продал почти половината от тези 2,4 милиона излъчвания на легендарния турнир UFC 229. Това, разбира се, са глупости и много хора трябва да опреснят паметта си тук.

Хабиб преди Конър се би в главното събитие с Якуинта на UFC 223 и продаде 350 хиляди излъчвания. И тези 350 хиляди бяха продадени, защото първоначално Хабиб трябваше да се бие с Тони Фъргюсън! Тони обаче се оттегли в последния момент, а много PPV вече бяха продадени.

Това беше истинската медийна експозиция на Хабиб и Тони по онова време – те продадоха 350 хиляди. Хабиб така и не стана мейнстрийм суперзвезда в САЩ. Мейнстрийм суперзвезда в САЩ е нивото на хора като Риана, Бионсе, Флойд или Майк Тайсън.

Американският пазар е много труден, въпреки възможностите си. Пазарът е пъстър, не може да се доведе до състояние на национално единство и да се карат хората да купуват гледания, просто защото си техен. Не, в Америка „свой“ не върви.

Тук трябва да се превърнете в символ на масовата култура и да поставите спектакъл и забавление от ново ниво на добре нахранената и разглезена публика. Хабиб се превърна в хардкор суперзвезда, голямо име в САЩ, гигантско име в Русия и Близкия изток, но не и суперзвезда на масово ниво в САЩ.

След двубоя с Макгрегър, медийната му експозиция обаче се увеличи значително до ниво от 600-800 хиляди PPV, което той можеше да направи почти сам. Той никога не е продал милион. Същото важи и за Диас, самият той никога не е продавал милион и никога няма да продаде.

Американският пазар е най-богатият и сложен. Не е достатъчно да се биете зрелищно и да знаете английски – трябва да говорите с тази публика на езика на културните символи, който тя разбира.

Всъщност в историята на UFC имаше само трима стабилни милионери – това са Конър, Ронда и Брок. Останалите бяха или еднодневни хитове (като Масвидал), или бойци с много, много добро име и добри средни продажби, които преминаха милиона в най-добрите си и най-шумни моменти.

Когато две много, много добри имена, свързани с хубава история, се срещаха, те продаваха милион, но ролята на всяко от тях беше не повече от 50%.

Това са битки като Рашад Евънс – Форест Грифин (1 милион), Рашад Евънс – Рампейдж Джаксън (1,05 милиона). Големи имена, които направиха също толкова големи приноси за милион, но никой от тях не би го продал поотделно.

За да разберете колко трудно е да продадете милион, дори такива битки като Кормие – Джоунс, Лидел – Ортис, Силва – Сонен 2 и Сен-Пиер – Биспинг не можаха да направят това. Тоест бойци с ниво на продажби от 500 000 PPV в пика си попадат в тази категория.

Когато две от тези звезди се срещнат, получавате милион. Но поотделно никой от тях никога няма да продаде милион платени гледания. Затова причисляваме към милионерите само Конър, Ронда, Леснар и Масвидал. Възходът на Масвидал е нещо уникално и безпрецедентно.

Уличният боец, който никога не беше печелил титла, имаше двуцифрен рекорд за поражения, внезапно, след поредица от най-добри победи, взе микрофона и започна да казва крилати фрази. Трябва да подчертаем, че тези фрази с този хумор съвпадат с културните символи на американската публика.

Каквото и да си говорим, то трябва да признаем, че Конър Макгрегър е феноменален в продажбите на гледания. Той е единственият боец в историята на UFC, който успява да продаде 13,442,000 милиона платени гледания. Това са милиони долари приходи за най-голямата ММА органзация в света.

Макгрегър успя да направи нещо, което никой друг не постигна. Той накара половината от феновете на ММА да го обичат, а останалите да го мразят. Всички обаче се обединяват и купуват, защото искат да видят неговият успех – или неговото падение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here