Избутани от острова: Гръцкият бунт срещу скъпите плажове се разраства

0
93
Представете си, че сте на някой от гръцките острови. Морето е чисто, пясъкът – топъл, вие сте под чадъра и всичко е чудесно. Но само ако сте си платили за сянката и шезлонга. Прилича ли ви това на българското Черноморие? Дразни ли ви?
Спокойно, не само вас. В последните няколко седмици прекрасните гръцки плажове се превръщат в бойно поле. От едната страна са местните хора, а от другата – бизнеса. Вторите, естествено, искат да печелят колкото се може повече, а първите – да плажуват на поносими цени, ако не и безплатно.
Движението “Плажна кърпа“, както се казва организацията за протест срещу скъпите плажове, взима все по-големи размери. И то – в разгара на туристическия сезон. За какво настояват недоволните? Те искат повече свободни зони и възможност да отидат на плаж без да си принудени да плащат десетки евро за сянка.
Протестите започнаха в началото на месеца на о-в Парос, но след това бързо се разрастнаха и се разпространиха в Родос, Корфу, Наксос и други. Опити за организация имаше дори и в Турция, т.е. гръцкото движение за свободни плажове вече може да счита себе си за международно.
Недоволството е насочено в голяма степен срещу бизнесмени, които си позволяват да завземат големи части от брега, надхвърляйки разрешеното им от институциите. Оказа се, че това е често срещан проблем.
Гръцките власти реагираха още в началото на месеца. След като няколко обекта бяха затворени заради нарушения, икономическият министър Кости́с Хадзидакис се закани, че държавата няма да прави отстъпки на никого.
Колко може да се вярва на обещанията на един политик е друга тема, но е факт, че общественото недоволство в Гърция успя да предизвика реакция. А освен това примерът се оказа заразителен или поне много интересен за останалата част от континента.
Големите европейски медии отразиха гръцкото движение за свободни плажове, цитирайки потърпевши от заграбването на крайбрежната ивица. Хората разказват как са били гонени от частни охранители, как са принудени да плащат по над 100 евро за шезлонг на първа линия и други подобни.
В социалните мрежи движението също намира сериозен отзвук. Групите в защита на плажовете вече имат хиляди членове и могат да се прочетат следните изявления от присъединилите се към тях:
„Позоваваме се на правото си да ползваме и се наслаждаваме на нашите плажове, които са превзети от алчни, социално безотговорни бизнесмени, често пъти увеличаващи ползваната от тях територия до 100 пъти без разрешение“.
По закон плажовете в Гърция са публична собственост. Но реалността е малко по-различна.
Жители на о-в Парос разказват, че се чувстват едва ли не „избутани от острова“.
„Преди пет години можех да отида на всеки плаж и просто да се радвам на природата, на пясъка, водата и тишината. Сега е пълно с шезлогни и чадъри, няма дори място за една хавлия или стол, даже няма къде да седнеш на пясъка“, казва един от тях.
Как ще свърши този сблъсък, не е ясно. Твърде вероятно е някои концесионери, проявили своеволия, да бъдат санкционирани, за да се укротят протестиращите и сезонът да завърши без сериозни сътресения. Въпреки това е ясно, че ако не се вземат по-сериозни мерки, недоволството може да избухне отново във всеки един момент.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here