ИТАЛИЯ ОСТАВА БЕЗ ЛЕКАРИ – ВЗИМА СИ ОТ РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ

0
2028
Снимка: ilfattoquotidiano.it

Лекарите в Италия стават все по-малко и тръгваме на лов за доктори в Източна Европа – алармира, навръх католическия Великден, авторитетният римски всекидневник „Република“, съобщава Монитор.

Итарианската медия информира, че най-тежко е положението в североизточната област Венето, в чиито болници към момента не достигат 1300 лекари.

Ето защо емисари, поощрени от губернатора на Венето Лука Зайя, вече се оглеждали за дипломирани лечители от Румъния, и по-специално от района на град Тимишоара. Основната причина медицинските власти в областта да се насочат към съседите ни от север била близостта на двата езика.

Според „Република“ положението с докторите във Венето е наистина драматично и болниците там били принудени да връщат масово на работа пенсионери. Някои от тях били над осемдесет години, като например осемдесет и пет годишния анестезиолог Джампиеро Джирон, който сега работи съвсем пълноценно в престижната венецианска болница „Вила Салус“.

Що се отнася до „класацията на недостига“, то тя се оглавява от педиатрите – липсват 227, следват докторите от Бърза помощ – 184-ма, специалистите по вътрешни болести – 92-ма, липсват още 67 рентгенолози, 33-ма ортопеди, 32-ма анестезиолози, 31 психиатри и т.н.

Римският всекидневник прави доста мрачна прогноза по отношение на лекарските кадри, тъй като до 2025 г. би трябвало да се пенсионират 52 000 тукашни медици. А завършващите всяка година местните университети млади доктори са 6000-7000, или иначе казано, ако няма „внос“, в средата на следващото десетилетие на Апенините ще липсват към 15 хиляди доктори, като само отделенията на Бърза помощ ще се нуждаят от 4200 висококвалифицирани специалисти.

Ето защо „Република“ предвижда италианският „лов на доктори“ в източноевропейските страни да става все по-интензивен, като се разпростре и в България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here