Истанбул въведе специална карта за туристи

0
199

ИстанбулКарт, масовият транспортен пропуск на най-населения град в Турция, сега се предлага със специален дизайн и опции за туристите. От тази седмица посетителите на града могат да закупят Istanbul City Card за всички свои транспортни нужди в турския мегаполис.

Проектиран в шест различни вида, пропускът ще улесни придвижването на чуждестранните посетители в един от 10-те най-посещавани града в света, заявиха община Истанбул (IBB). Картите ще бъдат снабдени с пътеводител за популярни маршрути из Истанбул, се казва в изявление на IBB.

Картите се предлагат в два вида с различни опции за пропуск, включително една, която предоставя неограничени дневни пътувания за един до 15 дни и достъп до автобуси за разглеждане на забележителности, известни като автобуси „hop-on, hop-off“. Картите са достъпни за продажба на повече от 30 места, главно посещавани от туристи, чрез електронни вендинг машини.

IBB каза, че скоро ще бъдат добавени още опции към Istanbul City Card, включително достъп до музеи, управлявани от общината, фериботни линии, работещи между двете страни на Босфора, и кораби за разглеждане на забележителности по Босфора.

Използването на ИстанбулКарт е най-добрият начин да избегнете трафика в града, известен със задръстванията си и надценките на таксиметровите шофьори, като обхваща повечето превозни средства за масов транспорт, включително трамваи, движещ се до цългарската желязна църква Свети Стефан, както и до площада Султанахмет, едно от най-посещаваните места в града от туристи, където се намира и Света София и Йребатан или цистерната Базилика, разположена близо до Капалъ чаршия.

Общината наскоро въведе мобилно приложение, което позволява на потребителите да добавят кредит към своите електронни карти и да използват безконтактно плащане чрез QR код, докато се качват в превозни средства за обществения транспорт. Електронният пропуск също така служи като предплатена дебитна карта в определени места за пазаруване като супермаркети.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here