ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЖИВОТА В ГЕРМАНИЯ

В Германия има много полета, от които можете да прибирате реколтата. На входа претегляте празните контейнери и след това отивате да събирате. На изхода отново претегляте кошницата и плащате набраното.

0
465

Едно от най-странните неща, които германците правят, е да искат разрешение да седнат на вашата маса в кафенето, ако има свободни столове. Те обаче не се интересуват непременно от общуването с вас и не искат да ви опознаят.

Германците обичат, когато прозорците са затворени, защото се страхуват от течение. За германците „чистият въздух“ трябва да е само отвън, а не вътре в къщата. Когато германец произнесе фразата „Тук има течение!“, На лицето му се появява притеснено изражение, което сигнализира за началото на неумолимо търсене на източника на най-малката струя въздух, която трябва да бъде незабавно и напълно изолирана.

Ако забравите за часа си при фризьора, можете да получите забрана за посещение на салона. Ако забравите да посетите лекар или неволно пропуснете часа си, може той да поиска финансова компенсация от вас.

Германците обичайно не гладят дрехите си.

В Германия има много полета, от които можете да прибирате реколтата. На входа претегляте празните контейнери и след това отивате да събирате. На изхода отново претегляте кошницата и плащате набраното. Не е нужно да плащате за това, което сте изяли по време на брането. Там никога няма пазач. През нощта те просто затварят кабината и в края на сезона премахват оградата и след това можете да съберете остатъците по всяко време безплатно.

Пощата работи много добре, затова много германци поръчват един артикул в няколко размера. Това, което не става, се изпраща обратно. За да изпратите колет през Германия, например в Мюнхен, просто трябва да дойдете в офиса, да предадете кутията – и това е всичко. Не е необходимо да попълвате никакви документи, пощенският служител взема цялата информация от етикета на кутията. Етикетите за връщане обикновено са в опаковката от магазина.

В Германия няма да намерите прозорци с едно стъкло. Всичко е свързано с широкия температурен диапазон през зимата и лятото, както и стремежът към енергийна ефективност. Колкото по-скъпа и модерна е къщата, толкова повече стъкла има на прозорците.

Пералните не са в апартаментите, а в сутерена, заедно с пералните на всички съседи от входа.

Германците оставят обувките си пред входната врата. И пощальонът може да остави колет пред вратата и никой няма да го вземе.

Гледат филма “Вечеря за един” в навечерието на Нова година.

Германците ценят комфорта. В апартаментите няма ярки светлини, хората говорят тихо, влаковете и камионите не издават очаквания шум, а мобилните телефони почти винаги мълчат.

Интересни немски ястия

Метигел е кайма от свинско месо с форма на таралеж с лук вместо бодли. Въпреки че се счита за безопасен, той изглежда апетитно.

Германия е единствената държава в света, чиито жители обичат храната, приготвена с валдмайстер (лазаркиня). Вкусът му не може да се предаде с думи – той е различен от всеки обикновен плод и абсолютно не е мента, макар и зелен на цвят. Във високи дози това растение може да бъде токсично. Валдмайстер се използва за приготвяне на сиропи и коктейли.

Моряшко ястие Лабскаус. Може да се намери в ресторанти в Бремен, Хамбург и Любек. Приготвя се от картофено пюре, говеждо месо и цвекло. Сервира се с пържено яйце, кисели краставички и херинга. Някога Лабскаус е било храна за бедните, но сега маринованото месо и риба станаха толкова скъпи, че се превърна в луксозно ястие, сервирано дори в модерни ресторанти.

Сладолед с форма на спагети. Първо от пресата се изцежда ванилов сладолед, който прилича на спагети. След това се поставя върху разбита сметана и се поръсва с ягодов сос или сироп, след което се поръсва с шоколадов чипс или настърган бадем, за да изглежда като пармезан. Има дори сладолед, който имитира паста Карбонара.

Традиции и суеверия

Понятията за “висша” и “низша” класа в Германия не са толкова широко разпространени, колкото например във Великобритания с тяхната аристокрация и етичен кодекс. Всичко е малко объркано. Можете да сте богати, но да имате лош вкус. Можете да преподавате в университета, но да обичате да разказвате глупави шеги.

Хората с ниски доходи в Германия обичат татуировките – колкото повече, толкова по-добре. Те обичат татуировки под формата на пеперуди, цветя, някои цитати и поговорки. Също така артистичния маникюр. Те използват тийнейджърски жаргон дори като възрастни. Харесват фалшивите неща, но логото върху тях трябва да бъде ясно видимо за другите.

 

В Германия е забранено да пожелавате честит рожден ден преди да е пристигнал този ден – това се счита за лоша поличба. Ако поздравите по-късно, германецът ще се зарадва, но не и преди това.

Те имат традиция да организират дни за почистване. Това включва почистване на коридори, стълби, мазета и дори улиците пред сградата. В дейността е включен целият район.

На територията на федералната провинция Баден-Вюртемберг има традиция, датираща от края на XV век – седмичен график, според който обитателите на всеки апартамент в жилищната сграда почистват общите площи и улицата пред сградата. На вратата на дежурния апартамент има табела с надпис Kehrwoche.

Кои правила трябва задължително да се спазват?

Ако сте нов на работа, трябва да поемете инициативата и да се представите на немските си колеги. Ако искате да намерите място за живеене в една стая, бъдете подготвени за откровено интервю. Бъдещият ви съсед ще иска да знае всичко за вас: имате ли приятели, които ще каните, хъркате ли нощем и други интимни неща.

Ако седите в кафене и искате да публикувате снимка в Instagram и да напишете, че това са големите и вкусни кифлички, сервирани в кафе Х, тогава в края на публикацията задължително трябва да напишете, че това не е реклама. В противен случай по-късно ще се оправдавате, че не сте получили пари за тази публикация и не сте длъжни да плащате данък.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here