Индийска актриса се обяви за мъртва, за да популяризира кампания срещу рака

0
104

В петък официалният акаунт на актрисата Пунам Пандей в Instagram публикува изявление, в което се казва, че 32-годишната актриса е починала. Ден по-късно Панди публикува видеоклип, в който казва, че е инсценирано като част от кампания за борба с болестта.

Мнозина се довериха на публикацията. Новинарските агенции съобщиха новината за смъртта ѝ в рамките на няколко минути, а социалните медии бяха пълни с почит към актрисата.

Панди е играла в няколко филма, но се превърна в онлайн сензация заради противоречивите си постове и рекламни кампании. През 2011 г. актрисата казва, че ще се съблече гола, ако индийският отбор по крикет спечели Световната купа, макар че не се придържа към обещанието си.

Само ден след „смъртта“ си Панди публикува видеоклип, в който казва, че е „инсценирала смъртта си“ и че постът в Instagram за нейните 1,3 милиона последователи е част от кампания в социалните мрежи за повишаване на осведомеността относно рака на маточната шийка.

„Изведнъж всички започнахме да говорим за рака на маточната шийка, нали?“, казва Панди във видеото, като добавя, че е „горда“ от това, което новината за смъртта ѝ „е успяла да постигне“.

Ракът на маточната шийка често е наричан „тих убиец“, тъй като в ранните си стадии не показва забележими симптоми. След рака на гърдата той е вторият най-често срещан рак при жените в Индия, като всяка година от това заболяване умират над 77 000 души.

Но това е и един от най-предотвратимите видове рак, тъй като ваксината срещу HPV (човешки папилома вирус) предпазва от високорискови щамове на вируса, причиняващи рак. Но на жените се препоръчва да продължат редовните прегледи за рак на маточната шийка, тъй като ваксината не предпазва от всички причиняващи рак щамове на HPV.

В четвъртък, ден преди Пандей да симулира смъртта си, индийският министър на финансите Нирмала Ситхараман обяви, че правителството предприема мерки за ваксиниране на момичетата на възраст между 9 и 14 години, въпреки че не спомена конкретни подробности за кампанията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here