ИМЕТО И ЛОГОТО НА „НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА” МОЖЕ ДА ДОВЕДАТ ДО ОТКАЗ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ПАРТИЯТА

Логото на „Няма такава държава" изключително много наподобява на това на украинската либерална партия „Гражданска позиция”

0
2222

Партия „Няма такава държава” може и да не получи регистрация от съда, предупреждават конституционалисти. „Няма такава държава” беше учредена при пълна секретност. Името и логото ѝ обаче могат да се окажат проблем при регистрацията, предупреждава бившият конституционен съдия Пламен Киров, в интервю за bTV.

„Аз не бих регистрирал партията с такова наименование и с такъв символ. Все пак имам респект към действащото законодателство и смятам, че буквата на закона трябва да бъде спазена”, допълни Киров.

В закона за политическите партии пише, че „политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България”.

От „Няма такава държава“ отклониха поканата ни за интервю. Лидерът Слави Трифонов изрази позиция във „Фейсбук”, където засегна темата за името, но не и за логото на партията си.

„Tвърдението „Няма такава държава“ не отговаря на въпроса „Каква?“ Каква „Такава” държава няма? Отговорът на този въпрос оставям на вас. Защото, в крайна сметка, държавата е такава, каквато си я направим”, пише бившият шоумен в профила си.

Бившият евродепутат Петър Курумбашев прогнозира тежък период за новата формация. Политологът Даниел Смилов казва, че Слави Трифонов трябва да влезе в нова роля. „Тук е отговорността на политика да вземе позиция по важните за обществото въпроси – съдебна реформа, антикорупция и прочие, това може да е скучно, може хората да не го харесват, но това е функцията на партията”, допълни експертът.

Засега не е ясно каква позиция ще заеме новата партия – ляво, дясно или център. Логото на „Няма такава държава“ изключително много наподобява на това на украинската либерална партия „Гражданска позиция”. Тя е основана през март 2005 година.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here