ИМА ЗАДЪРЖАН ЗА ХАКЕРСКАТА АТАКАТА СРЕЩУ СЪРВЪРИТЕ НА НАП

0
1782

Във вторник следобед е задържан човек, който е заподозрян, че е съпричастен към атаката на сървърите на Националната агенция за приходите, след която до медиите бяха изпратени файлове, съдържащи лични данни на физически и юридически лица. Това съобщи в ефира на Би Ти Ви Явор Колев, директор „Компютърни престъпления“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Обяви, че арестуваният е на 20 г., като е открит на работното му място в компания за киберсигурност, където работата му е свързана с това да тества системи за уязвимост. Претърсени са офисите на компанията, както и домът му, откъдето са иззети множество устройства и носители на информация.

Направените тази нощ експертизи сочат, че той е съпричастен към пробива в системата, обяви Колев. Предстои много работа, към момента не можем да кажем това ли е човекът и дали само той е замесен по случая, допълни той.

Обясни, че задържаният не за пръв път прониква неправомерно в информационна система и в кариерата си досега е бил и от двете страни – „и бял, и черен хакер“.

В отговор на въпрос Колев обясни, че задържаният не е бил изненадан при ареста и осъзнава какво е извършил. Обясни, че хора, които работят това, е нормално да се опитват да проникнат в различни системи, за да установят техните слабости.

Посочи, че не е запознат в детайли със системите на НАП, през които стана пробивът, но че всяка система трябва да се усъвършенства всеки ден.

Той посочи, че пробивът е направен от България, а не както бе обявено вчера, от територията на страна от Европейския съюз.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира пред същата телевизия, че в агенцията не са разбрали от медиите за пробива, а няколко дни преди това. За сигурността на информационната система на агенцията той посочи, че създадената през 2012 г., ако е била сигурна тогава, явно не е сигурна през 2019 г.

В отговор на въпрос Бъчваров обясни, че не по-ниските заплати в държавната администрация в сравнение с частния сектор не позволяват да има висококвалифицирани кадри в ИТ сферата там. Държавната администрация винаги ще е длъжник, но има софтуерни, хардуерни, мрежови въпроси, които трябва да се решават, посочи той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here