ИК „СТОП НА КАРИЕРАТА В БЕЛАЩИЦА“ НАПОМНИ ЗА ИСКАНИЯТА СИ

0
157

Инициативен комитет „Стоп на кариерата в Белащица“ за пореден път декларира искането си за спиране на консеционните договори на кариерите над селото. Това стана ясно на проведената среща на членовете на комитета с областния управител Дани Каназирева, съобщи радио Пловдив.

Те бяха затворени през февруари със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

„Спирането е с временно действие. То няма как да бъде с окончателен ефект. Ние се борим за прекратяване на концесионните договори, заради неизпълнение на концесионните задължения – нарушаване на концесионната територия и нарушаване на законодателството в сферата на околната среда. Искаме и да не се продължават концесионните действия, тъй като имаше искане от страна на единия конецесионер за предоставяне на допълнителна концесионна плащ и за удължаване на действащия концесионен договор“, коментира Марта Божикова от Инициативния комитет.

Дани Каназирева обясни, че към момента в района на Белащица има запрашеност на въздуха.

Освен хората от Белащица и съседните населени места, това се отразява и на чистотата на въздуха на райони от Пловдив – „Южен“ и „Тракия“.

„Проблемите идват липсата на естествен водоизточник в района, което да позволява нормалното по закон и договор оросяване. Една от кариерите декларира, че има собствен водоизточник, но с много минимален дебит. И считаме, че той е крайно недостатъчен“, коментира Дани Каназирева.

Сред мотивите, че в този район не трябва да има кариери, са и наличието на карстови извори, а също и на четири свлачища в района на село Гълъбово. Те са представени и пред Министерството на енергетиката.

Двете дружества обжалват заповедите за спиране на кариерите.

„Надяваме се да не се възобнови работата на кариерите“, каза и адвокат Снежана Стефанова, пълномощник на Инициативен комитет „Стоп на кариерата в Белащица“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here