Храмов празник и събор в деня на Св. Константин и Елена в Първенец

0
780

На 21 май православната църквата почита паметта на Свети Константин и Елена. Това е последният пролетен празник, чиято обредност вече подсеща за настъпващото лято.

По традиция жителите на Първенец провеждат своя събор в деня на “Св.Св.Константин и Елена“. Празникът на едноименният храм в селото винаги се отбелязва на 21 май, а тази година водосветът ще бъде остлужен от 10:30 часа.

Представяме ви малко за историята на този църквата описана в книгата на Надежда Маламова:

“През 1876 година в Първенец свещаник е бил поп Стоян, който широко проповядвал да се утвърди самостоятелна българска църква. Вероятно по негово давление и с участието на родолюбиви българи през 1876 година започва строителството на църквата “Св.Св.Константин и Елена“.

Строителството спира, когато избухва Априлското възстание и поп Стоян заминава, за да вземе участие в него. Храмът е бил завършен през 1879 година със средства от жителите на селото и с помощта на руските войски. “

Традиционният събор в селото ще започне от 12:00 часа, съобщи кметицата Ренета Плевнелиева. Ще бъде отслужена тържествена литургия от отец Ерм и отец Даниел. Курбан за здраве и благоденствие ще бъде раздаван в лесопарк-Първенец.

За настроението на събора ще се погрижат оркестър „Стара Загора“, а  ДЮТС “Детелинка“  и ФТА “Дилянка“ ще пресъздадат на народните танци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here